Fräsch laxburgare smaksatt med lime, chili och ingefära serverad med vitlöksaioli


IMG_7201

Hej hopp, go kväll och alltihop! : )

Hoppas att ni haft en fin tisdag! Solen har visat sig från sin bästa sida idag, en riktigt fin höstdag!

På kvällens meny stod laxburgare med pommes och hemgjord aioli och så fick det förstås bli. Tanken var att jag skulle gjort egna stora pommes men tiden sprang ifrån mig och det fick bli en snabblösning med färdiga. Så kan det gå ibland! Det är inte ofta vi äter pommes men nån gång ibland är det gått med några frasiga ”pinnar” att doppa i god sås.

Och god sås blev det minsann till middagen! Jag vispade ihop en aioli och den blev SÅ bra! Jag har provat en del recept tidigare men tycker mest att de blivit rinniga, smakat bara olja och inte alls blivit speciellt goda. Den här blev en fullträff! Jag smaksatte min med rejält med vitlök och citron. Prova sig fram, kanske gillar du chili som smaksättning?

Huvudbiten i dagens middag blev ju så de goda laxburgarna och de fick en fräsch smak av lime, chili och ingefära. Väldigt saftiga med mycket smak. Jag serverade dem i bröd med grönsaker och så självfallet tillsammans med pommes och den goda aiolin. Laxfärsen blir ganska lös så den vill gärna falla ihop när man steker den så det gäller att vara snabb på handen och vända dem. Tycker du att den blir för svår att hantera kan du exempelvis tillsätta lite ströbröd i smeten.

En jättegod rätt, och självfallet kan du använda aiolin till massor av olika rätter.

Laxburgare (4 portioner)

500 gram lax
1/2 röd chili
1/2 purjolök (ljusa biten)
Ca 1 cm färsk ingefära
Ca 1/2 pressad limejuice
Salt, peppar och persilja
Smör till stekning

Aioli

3 dl rapsolja
2 äggulor
1 tsk citronsaft
2 krm salt
2-3 vitlöksklyftor

Gör såhär;

Börja med aiolin, den kan gärna stå i kylen en stund innan servering. Se till att alla ingredienser är rumsvarma. Vispa ihop äggulor med finriven vitlök, salt och citronsaft i en bunke. Tillsätt oljan under ständig vispning, jag använder elvisp. Börja med att tillsätta oljan droppvis ner i äggblandningen och sedan i en fin stråle. Vispa hela tiden och till sist får du en tjock, vit massa. Aioli!

Hacka eller mixa laxen i en matberedare till en färs, det får gärna vara några grövre bitar. Hacka purjolök och chili fint, och riv ingefäran fint. Tillsätt detta i laxen. Pressa ner limejuice och krydda med salt, peppar och gärna lite persilja. Stek burgarna i smör i stekpanna. (jag stekte mina så att de fick fin färg och sedan lät jag dem stekas klart i ugnen i ca 10 minuter, 175 grader)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.