Whiskeysås med mörk choklad – underbart smakrik sås!


IMG_7828

Hej på er!

Nu är hösten här och för mig som är tokig i att laga mat och baka så börjar hjärnan snurra på högvarv för att testa fram nya recept inför jul, nyår och andra högtider… Åh, jag längtar så till den tiden! : )

Igår stod jag och experimenterade lite i köket, och jag bara måste ge er det här receptet! Den här såsen kommer jag att göra många gånger framöver och den är en stark kandidat till nyårsmiddagen måste jag säga!

Såsen jag gjort är en whiskeysås med mycket god och balanserad smak. Den smakar inte alkohol utan harnrökigheten från whiskeyn och god smak från alla kryddor jag låtit koka med. Jag släppte ner en bit mörk choklad mot slutet och det blev en fantastiskt bra kombination!

Jag hade egentligen tänkt mig att använda kalvfond men den var slut så det fick bli en kycklingbuljongtärning. Jag kan tänka mig att smaken blir ännu mustigare med fonden.

Igår serverade jag såsen till en saftig kycklingfilé och frasig potatis, men det funkar även kanon till fläsk-eller nötkött. Riktigt gott, en ny favorit!

Whiskeysås med mörk choklad

1 liten gul lök
1 liten morot
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk hel svartpeppar (mortlad)
0,5 tsk hel grönpeppar (mortlad)
1 st lagerblad
0,5 dl + 1-2 msk whiskey (jag använda Jack Daniel´s)
Smör
2-3 msk kalvfond eller 0,5 st buljongtärning (kyckling eller ox)
1 dl vatten
2 dl grädde
1 tsk soja
20 gram mörk choklad
Eventuellt maizena till redning

Gör såhär;

Hacka lök, vitlök och morot. Fräs detta i smör tillsammans med mortlad peppar och lagerblad ett par minuter, det ska inte ta färg utan bli mjukt. Tillsätt därefter wihskeyn och låt puttra några minuter, rör om då och då. Sila blandningen och använd spadet du får över.

Häll spadet i en ren kastrull och tillsätt vattnet. Låt koka upp och häll ner grädde och soja. Smaka av med kalvfond, whiskey och eventuellt lite mer salt och peppar. Lägg ned någon ruta mörk choklad i såsen och smaka dig fram.

Red av såsen om du önskar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *