Favorit i repris – whiskysås med mörk choklad!


IMG_0706

Hej på er allihop,

Nu tänkte jag att jag skulle tipsa om en supergod sås vi hade till varmrätten på nyårsafton! Receptet finns längre bak här på bloggen men jag tyckte absolut att det var värt att nämna den igen, den är jättegod!

Det är lite av en ”vuxensås”, lite bitter men med mycket god, och mustig smak. Vi serverade den till fläskfilé och potatisgratäng, en utmärkt kombination!

Whiskeysås med mörk choklad

1 liten gul lök
1 liten morot
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk hel svartpeppar (mortlad)
0,5 tsk hel grönpeppar (mortlad)
1 st lagerblad
0,5 dl + 1-2 msk whiskey (jag använde Jack Daniel´s)
Smör
2-3 msk kalvfond
3-4 dl grädde
1 tsk soja
20 gram mörk choklad
Eventuellt maizena till redning
Salt och peppar mot slutet om så önskas

Gör såhär;

Hacka lök, vitlök och morot. Fräs detta i smör tillsammans med mortlad peppar och lagerblad ett par minuter, det ska inte ta färg utan bli mjukt. Tillsätt därefter wihskeyn och låt puttra några minuter, rör om då och då. Sila blandningen och använd spadet du får över.

Häll spadet i en ren kastrull och häll ner grädde och soja. Smaka av med kalvfond, whisky och eventuellt lite mer salt och peppar. Lägg ned någon ruta mörk choklad i såsen och smaka dig fram.

Red av såsen om du önskar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *