Fryst daimtårta med mandelmarängbotten och varm kolasås 3


IMG_8216

Tjingeling!

För en tid sedan hade vi gäster på besök och denna tårta bjöds till efterrätt! Receptet har nog cirkulerat runt lite på nätet men jag bjuder er på min version!

En väldigt smidig tårta att ha förberedd i frysen är det, lätt och gott! Den här frysta daimtårtan har en mandelmarängbotten och så serverade jag en varm/ljummen kolasås till – ljuvligt gott! Självfallet kan du använda en färdigköpt kolasås till desserten men om du vill koka ihop en egen föreslår jag den här läckra varianten.

Jag tycker att det är rätt gott med ganska mycket Daim i smeten, men det är förstås en smaksak. Ta gärna fram tårtan en liten stund innan den ska serveras. Låt gästerna själva hälla upp valfri mängd av kolasåsen och njut! : )

Visst ser det väl gott ut?

Fryst daimtårta

Botten

100 gram mald mandel
1 dl strösocker
4 st äggvitor (spara gulorna!)

Daimfyllning

1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
4 äggulor
3 dl vispgrädde
2-3 st dubbeldaim

1 dubbeldaim till topping

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Mal mandeln med kvarn. Smörj en springform, och mjöla sidorna.
Lägg ner äggulorna i en ren och torr bunke, se till att inga äggula följer med! Vispa vitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret efterhand, vispa till en blank smet. (du ska kunna vända skålen upp och ned utan att smeten ramlar ur)
Vänd varsamt ner mandeln och fördela smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna.

Gör daimfyllningen genom att vispa äggulorna med florsocker och vaniljsocker till en pösig smet, använd gärna en elvisp. Vispa grädden ganska fast och vänd ner i äggsmeten. Hacka daimen grovt, vänd ner och fördela fyllningen på marängbottnen. Ställ i frysen i några timmar och toppa med hackad Daim.

Koka ihop kolasåsen och servera (om så önskas) till tårtan.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

3 tankar om “Fryst daimtårta med mandelmarängbotten och varm kolasås