Kladdig brownie med tryffeltäcke!


IMG_8522

Hej och hallå på er mitt i stormen!

Ja, här i Skåne är det verkligen storm just nu! Fönsterna skakar, det viner utanför fönstret och vad jag har hört faller det träd lite då och då runt omkring. Själv sitter jag inne och tycker att det är ganska mysigt… Brasan är tänd, värmeljusen är framme och snart är det dags för en kopp med något varmt att dricka!

Jag har varit på ett riktigt bakhumör senaste dagarna och jag tänkte förstås ge er ytterligare ett recept! (du missade väl inte receptet på lussebullar jag la upp tidigare idag?)

Den här läckerheten är en ljuvligt kladdig brownie med ett lent tryffeltäcke, och självfallet en klick vispad grädde till det. Den är inte alls svår att göra och smakar smaskens! : )

Jag hade min kaka inne i ugnen i 19 minuter men man får känna efter lite, det beror på hur effektiv ugn du har. Vissa kanske kan ha den inne 18-19 minuter medan andra behöver lägga på lite. Den ska vara kladdig men inte lös när du tar ut den. Den sätter sig när den svalnar.

Kakan behöver stå en stund i kylen för att tryffeltäcket ska kunna stelna, men kakan är lika god utan. Om du inte orkar vänta menar jag…. ; )

Kladdig brownie med tryffeltäcke

175 gram smör (rumstempererat)
3 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
0,75 dl ljus sirap
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
3 ägg

Tryffeltäcke

1,25 dl vispgrädde (jag tog drygt 1 dl)
0,5 dl mjölk
0,5 dl ljus sirap
200 gram choklad (jag hade 100 gram vardera av ljus och mörk choklad)

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde varmluft.
Vispa ditt mjuka smör tillsammans med  socker och vaniljsocker, gärna med en elvisp så att det blir riktigt krämigt. Tillsätt salt, kakao och sirap och blanda till en jämn smet. Rör ner äggen – ett i taget – och avsluta med att röra ner vetemjölet. Klä liten ugnsform med bakplåtspapper (min är ca 18×25 cm) och häll ner smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 18-20 minuter. (ev längre om du tycker att den verkar vara för kladdig)

Låt kakan svalna.

Gör tryffeltäcket genom att koka upp grädde tillsammans med mjölk och sirap, rör om då och då. Ta av från plattan och tillsätt hackad choklad. Rör om till en blank och len kräm. Låt svalna några minuter och bred därefter över den på kakan. Ställ in i kylen och låt svalna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *