Pepparkaksbullar – kanelbullar med jultwist! 5


IMG_9579

Hej hej!

Nu bjuder jag på bullar! Här hemma är kanelbullar en stor favorit och igår var barnen hemma från förskolan och då fanns det önskemål om att baka just bullar.

Du kanske spanade in inlägget igår med den hemmagjorda pepparkakskryddan? När jag gjorde den och dofterna av pepparkaka spred sig i köket kunde jag inte låta bli att smaksätta smörfyllningen till bullarna med just den kryddan. En superbra kombination! Pepparkakssmaken passade utmärkt med de fluffiga, och smörfyllda bullarna och alla gav tummen upp!

Om du vill göra bullarna äggfria går det bra att utesluta ägget ur degen och välja något annat att pensla med.

Dessa är ett superbra fikabröd att servera på exempelvis en mysig adventsfika – lättbakade, räcker till många och fullt av goda smaken vi förknippar med jul!

Mina bästa kanelbullar med pepparkaksfyllning (ca 25-30 st)

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram färsk jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
13-15 dl vetemjöl special

Fyllning;

200 mjukt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1,5-2 msk pepparkakskrydda (hemgjord eller färdig, smaka gärna av och öka om du vill)
50 gram fint riven mandelmassa (kan uteslutas)

Ägg och pärlsocker

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.

Tillsätt socker, ägg och vetemjöl. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter men jag arbetar hellre med en lite för klibbig deg (och arbetar in mjöl vid utbakningen) än att jag öser på med mjöl och får en kompakt deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Förbered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med socker, pepparkakskrydda och vaniljsocker. Mandelmassan sparar du tillsvidare. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Riv mandelmassa fint över hela rektangeln. Rulla ihop till en rulle och dela i bitar. Upprepa med andra biten.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

IMG_9559

Använd gärna hemmagjord pepparkakskrydda, mums!


Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 tankar om “Pepparkaksbullar – kanelbullar med jultwist!