Hårda karamellklubbor – läckert godis! 2


IMG_9810

Hej hej!

Nu är det snart äntligen december och jag har redan börjat dra igång julgodistillverkningen här hemma, så smått i alla fall. Varje år gör jag minst en ny sort utöver mina klassiska favoriter men jag tippar på att det i år kommer bli extra många nyheter utöver knäck, kolor, fudge och annat. Spana gärna in de recepten som ligger i ”Jul”-mappen.

Nu tänkte jag ge er ett recept på läckra karamellklubbor, detta tar verkligen godistillverkningen till en ny nivå! Att göra egna karameller är något alldeles speciellt!

Det kanske låter svårt men klubborna är faktiskt ganska enkla att göra. Sockersmeten kokas samman, färg och smak tillsätts och därefter klickar man ut den i runda klickar på en oljad plåt innan man trycker ner en liten pinne i mitten.

Det man ska tänka på är att karamellsmeten är VARM! Detta är inget för små barn att pyssla med utan de får vara med på annat pyssel. De brukar dock vara nöjda så länge de får provsmaka slutresultatet ; )

Smaksätt klubborna med valfri essens och färg som du vill! Jag valde päronessens och grön färg till mina, nästa gång blir det nog gula citronklubbor!

Förutom ingredienserna behöver du träpinnar och en digital termometer som mäter över 150 grader.

Hårda karamellklubbor

3 dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 1/2 dl kallt vatten
1 dl glukos
Färg och smaksättning efter tycke och smak

Gör såhär;

Förbered en ugnsplåt genom att smörja in den med naturell, smaklös olja.

Blanda alla ingredienser (utom färg och essens) i en rymlig kastrull. Låt koka upp och koka därefter på strax över medelvärme (jag hade 10 av 12 på min spis) tills smeten mäter 152 grader. Rör nån gång ibland men inte för ofta.

Ta av kastrullen från plattan och rör ner smak och färg. Hur mycket du ska använda dig av är väldigt svårt att råda, det beror på märke osv. Prova dig fram men öka gärna efterhand istället för att hälla i för mycket på en gång.

Klicka ut smeten i små rundlar, den håller formen ganska bra. Tryck ner en pinne i mitten och låt svalna. Lossa försiktigt från plåten. Slå in dem i papper/cellofan eller vänd dem i florsocker. Förvara lufttätt.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Hårda karamellklubbor – läckert godis!