Halloj på er!
Har du mycket mat i kylen? Kanske en herrans massa rester kvar sedan julbordet? Idag är det dags att ta till vara på risgrynsgröt så spana in receptet nedan!
Vi ska göra dessert men gröten, närmare bestämt en dessertpaj!
Grundreceptet för den här pajen kommer från Mia Öhrn som skrivit boken ”Julens godaste” och när jag bläddrade i boken var jag ytterst tveksam till om pajen verkligen skulle bli bra… Men det blev den, den blev jättegod! I receptet nedan har jag lagt till mina ändringar och jag är jättenöjd! Pajskalet är frasigt, fyllningen är len och mjuk i smaken och en klick grädde och sylt passa utmärkt till. En paj som passar både stora och små!
Lättlagad är den också! Välj själv om du vill använda dig av hemkokt gröt eller av färdig.
Risgrynsgrötpaj (en paj i springform, ca 24 cm i diameter)
Mördegsbotten
3 dl vetemjöl
1 1/2 msk socker
125 gram kallt smör
Grötfyllning
500 gram risgrynsgröt
1/2 tsk vaniljsocker
3/4 dl socker
Rivet skal av en apelsin
2 hela ägg
75 gram smör
2-3 msk strösocker till topping
Gör såhär;
Blanda ihop mördegen genom att hastigt nypa ihop smör tillsammans med socker och mjöl till en deg. Tryck ut degen i en springform (gör kanten drygt 1 cm hög) och låt stå i kylen minst 30 minuter, min fick stå ett par timmar. Förgrädda därefter pajskalet i 10 minuter i 200 graders värme.
Förbered fyllningen under tiden skalet gräddas. Smält smöret försiktigt och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker lätt för hand. Rör ner risgrynsgröten, vaniljsocker och apelsinskal. Arbeta till sist in smöret och häll fyllningen i pajskalet. Strö över socker och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter, tills den fått fin färg. Servera ljummen eller kall.
Jag serverade med vispad grädde och hallonsylt.
Kul paj. Finns mycket gott att göra av rester av risgrynsgröt. Pannkaka, paj, karelska piroger… 🙂
Jag brukar göra risgrynspudding som min mamma alltid gjorde när jag var liten och den är så god att äta med en god sylt. Hmmm, tror jag ska koka en stor omgång med risgrynsgröt nu så jag kan äta pudding imorgon. 🙂