Go kväll på er!
Till och börja med vill jag säga att det var nästintill omöjligt att fånga denna maträtt hyfsat snyggt på bild… Till slut gav jag upp och ni får stå ut med att titta på bilden oavsett vilket : )
Igår blev det riktig husmanskost här hemma, en riktig klassiker i form av fläsklägg! Denna billiga – och faktiskt mycket goda – styckdetalj är kanske något ovanligt i våra hem men jag kände att det var dags att damma av den!
Om du gillar mört kött så är detta himmelriket, det är så mört att köttet faller av benen när du ska plocka upp det ur kastrullen! Ett klassiskt tillbehör till fläsklägg är rotmos och kanske en klick senap men idag tog vi det enkelt med en sallad och lite pepparrotskräm. Mumsigt värre!
Det är väldigt enkelt att laga och du kan smaksätta din buljong med vad du har hemma – olika rotfrukter, diverse kryddor osv. Låt köttet koka länge, gärna minst 3 timmar!
Så nästa gång du går förbi fläsklägg i butiken, lägg det i korgen istället för att gå förbi det! 🙂
Fläsklägg (4 portioner)
2 kg fläsklägg
2 morötter
2 gula lökar
1 rödlök
4 vitlöksklyftor
1/2 röd chili i strimlor
2 lagerblad
1 tsk hela vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
2 köttbuljongtärningar
Vatten
Gör såhär;
Skölj fläskläggen i kallt vatten och lägg i en stor kastrull. Dela grönsakerna grovt och lägg detta tillsammans med övriga ingredienser på köttet. Häll på vatten så att det knappt täcker köttet. Låt koka upp. Sänk sedan värmen (jag har 12 steg på min spis och lät den koka på 3-4) i tre timmar. I börja kan det vara en god idé att röra om lite i buljongen så att allt fördelas. Ta upp fläskläggen ur vattnet, låt svalna en kort stund och rensa köttet. Servera med valfritt tillbehör.
Smaksätt buljongen med massor av goda rotfrukter och kryddor!
Tack! Gubbe på snart 85 höstar köpte en fläsklägg och tänkte långkok. Letade och fann ditt recept, toppen! Inget fel på bilderna heller. Tyvärr glömde jag kålroten och i coronatider får jag väl smyga ner till affären igen eller nöja mig med vanligt mos.
Tack för din kommentar. Jag testade detta recept med och mycket tack vare din kommentar.