Twixkakor – knaprig kaka med kolasås och choklad! 5


IMG_1675

HEJ på er,

Hur har ni det? Jag är ledsen för att det är glest mellan inläggen just nu men skolan tar enormt mycket tid, barnen är förkylda och jag själv försöker hänga med i ett tempo som just nu är liiiite för högt. ; )

Ska bättra mig med recepten, har nog snart kommit in i en bra pluggrutin så att jag kan fördela min tid mellan böckerna, familjen och det andra som jag tycker är roligt – båda matlagning och bakning!

I morgon får vi trevliga gäster på besök och jag har försökt planera in lite nya maträtter som jag sedan ska kunna bjuda er på. Återkommer om det!

Nu är det kakdags! Dessa kakor bjöd jag mina klasskamrater på för någon vecka sen och alla älskade dem! Det är en knaprig kakbotten (nästan lite mördegsliknande) toppad med hemkokt kolasås och ett gott chokladtäcke på toppen – precis som twixgodis!

Supergott och väldigt enkelt att göra! Om du inte provat än så bör du absolut göra det!

Vi hörs snart igen! Om du inte gillar bloggen på Facebook än kan det vara en idé att börja göra det – då missar du inga uppdateringar! Här hittar du mig!

Twixkakor (ca 20-25 st)

Botten;

125 gram rumsvarmt smör
3,5-4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker

Kolasås

175 gram smör
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

300 gram ljus choklad till täcke

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Tryck ut degen i en ugnsform (min var ca 25 x30 cm) och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

Blanda alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Låt koka upp under omrörning, sänk värmen till medelvärme och låt småkoka i ca 30 minuter, kolan ska klara ett kulprov. (min kokade till ca 118 grader). Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt kolasåsen svalna av och ställ in formen i kylen.

Smält chokladen över vattenbad och bred den över kolasåsen. Låt stå ett par timmar i kylen så att allt sätter sig. Skär upp i bitar och servera.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

5 tankar om “Twixkakor – knaprig kaka med kolasås och choklad!

 • Sara

  ”Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt kolasåsen svalna av och ställ in formen i kylen.” Hur länge ska den vara i kylen här? 🙂

 • Sara

  Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt kolasåsen svalna av och ställ in formen i kylen. – Hur länge ska den vara i kylen här? 🙂

  • hannah Inläggsförfattare

   Det beror lite på men jag lät min stå ett par timmar eftersom att jag grejade med annat men känn efter och se när kolan börjar stelna.

   Ha de fint!

   /Hannah

 • Sebastian

  En av mina första gånger jag ska baka själv… har slängt ner alla ingredienser till botten och allt blir bara pulveraktigt (som att mjölet bara blivit tjockare). Ska det inte vara ägg eller något i? Om inte, vad har jag gjort fel?

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Sebastian,

   Degen är ganska torr och man får knåda ihop den en stund men det brukar lösa sig. En gång blev min deg precis som din men efter att jag tryckt MASSOR i formen så lyckades jag få den att hålla ihop kakan blev god! 🙂
   /Hannah