Snabbfixad pizza med egen pizzabotten!


IMG_5173

Tjolahopp,

Igår fick jag ett riktigt sug efter att pyssla i köket och magen kurrade lite efter att resten av familjen lagt sig så jag passade på att experimentera fram en ny pizzadeg!

Degen är superenkel, innehåller inte en massa krångliga ingredienser och ska bara jäsa 20 minuter – dvs den tiden du kan ta på dig att riva ost, skära grönsaker eller vad du nu vill fixa. 5 minuter att förbereda, 20 minuter för jäsning och ca 15 minuter i ugnen – toppen ju!

Jag gillar mina pizzabotten ganska tjock men det går fint att kavla ut den tunnare om man önskar det. Jag gjorde fyra stycken tjocka småpizzor av min deg (ca 15 cm i diameter) men kavla ut den som du vill.

Toppa med ditt eget favorittillbehör! Jag tog lite av varje jag hade hemma och som tomatsås blandade jag bara passerade tomater och lite tomatpuré.

Pizzadeg

25 gram färsk jäst
2 1/2 dl vatten (37 grader)
1 msk rapsolja
2 krm salt
1 msk bakpulver
6 dl vetemjöl (plus lite till utbakning)

Gör såhär;

Smula jästen i en degbunke och lös den med vattnet. Häll i salt och olja och rör om. Blanda bakpulver och mjöl och rör ner i vätskan. Arbeta ihop till en smidig deg och knåda någon minut. Låt jäsa under duk i ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, jag hade varmluft.

Ta upp på mjölat bakbord och knåda degen smidig. Kavla ut till önskad storlek och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Toppa med tomatsås och valfria tillbehör. Jag gräddade mina pizzor i ca 15 minuter men om du gör mkt större pizzor kan du behöva några minuter till, håll lite koll. : )

IMG_5186

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *