Hembakad formfranska/rostbröd – gott och enkelt! 1


IMG_5448

Hej på er,

På nyårsafton serverade jag Toast Skagen till förrätt (hemgjord god röra) och i år blev det även hembakt bröd som botten. Denna formfranska är väldigt lätt att göra och passar fint att frysa för att ta fram då och då.

Servera med en god röra som förrätt eller liknande, gör varm smörgås eller ta fram som frukostbröd!

Formfranska/rostbröd (2 st i limpform á 1,5 liter/vardera)

25 gram färsk jäst
5 dl vatten (37 grader)
2 msk rapsolja
2 msk strösocker
2 tsk salt
10-11 dl vetemjöl special

Gör såhär;

Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör om så att jästen löser sig. Blanda ner olja, socker och salt i vätskan och tillsätt mjölet efterhand. Spara lite mjöl till utbakningen. Degen ska arbetas kraftigt i ca 5 minuter, gärna med maskin. Ta hellre för lite mjöl än för mycket, du ska få en smidig deg.

Låt degen jäsa under duk i ca 50 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Klä formarna med bakplåtspapper eller smörj dem med lite olja. Forma varje del till en limpa och lägg i formen. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader, jag hade inte varmluft. Om man vill kan man pensla limporna med  lite ägg eller mjölk, jag ville ha en matt yta så jag penslade dem inte med något alls.

Grädda bröden längst ner i ugnen. Sänk värmen direkt till 200 grader när du sätter in dem och grädda i ca 30-35 minuter. Låt svalna några minuter i formen och stjälp sedan upp på galler.

IMG_5475

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Hembakad formfranska/rostbröd – gott och enkelt!