Ljuvligt rostbröd!


limpa1

Puh, så varmt det är! Och hej på er!

Vilken sommarvärme vi haft idag här i Skåne, riktigt härligt!

När det är sådär väldigt varmt är det inte alltid man är speciellt sugen på varm mat, idag var en sådan dag. Vi har räkor i frysen så de åkte fram och skalades, ägg kokades och majonnäs fixades. För att göra en god räkmacka krävs en gott bröd men eftersom att vi inte hade något hemma så fick ugnen gå varm!

Det här goda rostbrödet passar fint att äta som det är eller slänga ner i brödrosten. Det är härligt luftigt men ändå matigare än de varianter av franskbröd man kan hitta i butik.

Se till att prova! : )

Rostbröd (2 st limpor)

50 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,75 tsk salt
1 msk socker
12-14 dl vetemjöl eller vetemjöl

Gör såhär;

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C (fingervarmt).

Smula sönder jästen i en bunke, tillsätt lite vätska och lös jästen. Rör sedan ner resterande vätska. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ner mjölet lite i taget till en smidig deg.  Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord, knåda den lätt och dela i två delar Forma till släta limpor och lägg i bakplåtspappersklädda formar. (jag brukar göra mina som en rulltårta – platta ut, rulla ihop osv, det gör limpan lite högre).

Sätt ugnen på 200 grader. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda därefter i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt limporna ligga ett par minuter i formen när du tagit ut dem ur ugnen och stjälp sedan ut dem på ett galler och låt dem svalna där under duk.

Bröden går fint att frysa.

limpa2

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.