Ljust formbröd/rostbröd – baka smidigt och lätt i form! 4


IMG_1733

Hej hej!

För en tid sedan bakade jag lite bröd här hemma och den här gången blev det ett ljust formbröd/rostbröd som fick åka in i ugnen. Barnen är superförtjusta i detta bröd och nu ville jag göra något som även den minsta damen (9 månader) i familjen kunde äta så det här blev jättebra.

Det här ljusa formbrödet är väldigt enkelt att göra och det blir saftigt och gott. Det passar utmärkt att rosta, till frukostsmörgåsen eller till varma mackor. Eller varför kanske inte göra fattigare riddare efter ett par dagar?

Ett bra basbröd är vad det är så jag hoppas att ni ska gilla det! : ) Tror inte att brödet behöver speciellt mycket mer presentation än så, så håll tillgodo.

Ljust formbröd (2 st limpor)

50 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst
0,75 tsk salt
1 msk socker
12-14 dl vetemjöl eller vetemjöl

Gör såhär;

Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37°C (fingervarmt).

Smula sönder jästen i en bunke, tillsätt lite vätska och lös jästen. Rör sedan ner resterande vätska. Tillsätt de övriga ingredienserna och arbeta ner mjölet lite i taget till en smidig deg.  Jäs under bakduk i ca 30 minuter.

Tag upp degen på mjölat bakbord, knåda den lätt och dela i två delar Forma till släta limpor och lägg i bakplåtspappersklädda formar. (jag brukar göra mina som en rulltårta – platta ut, rulla ihop osv, det gör limpan lite högre).

Sätt ugnen på 200 grader. Låt limporna jäsa under bakduk i ca 30 minuter. Grädda därefter i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter. Låt limporna ligga ett par minuter i formen när du tagit ut dem ur ugnen och stjälp sedan ut dem på ett galler och låt dem svalna där under duk.

Bröden går fint att frysa.

IMG_1644

Arbeta ihop degen enligt anvisningar och låt den jäsa. Forma till två limpor, gärna genom att rulla dem, och lägg i bakplåtspappersklädda formar.

IMG_1665

Grädda bröden mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt svalna innan du skär upp dem.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

4 tankar om “Ljust formbröd/rostbröd – baka smidigt och lätt i form!

 • Andreas kindbom

  Min mor så alltid till mig att jag skulle vara försiktig med mjölet, det blir lätt för mycket och brödet blir torrt, därför vågar jag inte ta riktigt så mycket som står i receptet. Hur gör ni? Tar ni i mjölet eftersom och känner efter när det är bra, eller följer ni receptet slaviskt. Jag tycker att marginalerna är små för att få till ett bra bröd.

  • Lilian

   Det är nästan alltid för mycket mjöl angivet i recepten. Jag känner efter och har hellre en kladdig deg som
   Inte är så snygg innan den gräddas. Den blir slät och fin efter gräddning. Jag har slutat jäsa i bunke. Bakar ut direkt och låter jäsa längre. För alltid gott och luftigt bröd.

 • Matkasse Listan

  Ser gott ut. Bor i Norge och här finns det ett dåligt utbud av vitt bröd så jag funderar på att baka eget vitt bröd, men har inte bakat särskilt mycket i mina dagar. Detta brödet här. Är det så enkelt att folk som inte är så vana att baka kan laga det? Hur många dagar ca håller brödet sig gott?

  mvh
  Peter