Fattiga riddare med sylt och grädde 1


God morgon!

Häromdagen sprang jag på ett recept på fattiga riddare och det slog mig att jag nog inte smakat den på, ja sisådär 15 år. När jag såg att vi hade lite ljust rostbröd i skafferiet så snurrade tankarna runt och jag tänkte att det kanske var läge att testa.

Svårt är det ju inte utan det går rätt fort att fixa ihop, men det är ju egentligen mer efterrätt än frukost/mellanmål. Nyttigt? Inte ett dugg. Gott? Ja, men väldigt sött så det är ingenting man äter mängder av – en skiva räckte bra tycker jag. : )

Fattiga riddare är i princip ett ljust bröd doppat i pannkakssmet som du steker i smör. Den varma brödbiten vänds/pudras sedan med kanel och socker och äta med valfritt tillbehör. (grädde, sylt, glass, frukt eller liknande)

MEN, detta är ju trots allt en matblogg och en klassiker som fattiga riddare tycker jag hör hemma här så oavsett om du vill ha det som frukost, mellanmål eller efterrätt – varsågod, här är receptet!

Fattiga riddare (4 personer)

8 skivor ljust bröd

1,5 dl vetemjöl

3 dl mjölk

1 ägg

En nypa salt

Smör till stekning

Kanel och socker (ca 3 tsk/1 dl)

Gör såhär;

Vispa ihop pannkakssmeten. Vispa ut mjölet i mjölken, rör tills det hela är klumpfritt. Tillsätt ägget och blanda ordentligt. Tillsätt även lite salt och rör om.

Skär bort kanterna från brödskivorna. Doppa brödskivorna i pannkakssmeten och stek dem gyllenbruna i en stekpanna, någon minut på vardera sida. Blanda ihop kanel- och sockerblandningen. Strö över/vänd brödet i blandningen och lägg på ett fat. Servera med valfritt tillbehör.

Vispa ihop pannkakssmeten.

Vänd den stekta brödskivan i socker/kanel-blandningen och lägg över på en tallrik. Upprepa med samtliga skivor.

Servera med valfritt tillbehör.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Fattiga riddare med sylt och grädde