Knäckig äppelpaj – bästa helgmyset!


äppelpaj

Hej på er,

Lördag idag, härligt! Igår blev det så himla sent så jag hann inte publicera något inlägg så det kommer ett nu istället.

Det är ju faktiskt lite extra mysigt såhär års att krypa upp i soffan för en lugn stund och vad passar då bättre än att fika lite samtidigt?

Nu är ju hösten här på riktigt och det är äppelsäsong, riktigt ordentligt! Kanske har du en himla massa äpplena hemma eller kommit över några fina i affären? Äppelpaj är ju en riktigt klassiker när det handlar om just pajer, idag bjuder jag på en liten annorlunda variant med en knäckigt havretäcke! Supergott! Servera med glass eller vaniljsås.

Knäckig äppelpaj (en form)

4-6 äpplen beroende på storlek, det ska vara välfyllt med frukt!; )
4 msk strösocker
3 msk malen kanel
1 msk vaniljsocker

Knäcktäcke

150 gram smält smör
1 dl vispgrädde
0,75 dl ljus sirap
2 1/2 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader.
Skär äpplena i bitar/klyftor och blanda med kanel, socker, vaniljsocker. Häll ner blandningen i en smord pajform.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt vispgrädde och sirap, låt detta koka upp under omrörning. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke och rör ner i smörblandningen. Bred ut smeten över fyllningen och grädda mitt i ugnen i ca 25-30, tills pajen fått fin färg. Låt svalna något och servera med glass eller vaniljsås.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.