Rustika valnötsfrallor/bullar – bra start på dagen!


valnot1

God morgon på er,

Här är det kallt, solen skiner och jag har en hel dags jobb framför mig!

En bra start på dagen är viktig, och idag börjar jag dagen med en frukost med nybakat bröd – det är riktigt härligt! Dock så är det ju så mitt i vardagen med barn som ska till skola, jobb som ska skötas osv att man faktiskt inte riktigt hinner med att jäsa degar, knåda bröd osv.

Då har jag ett toppentips till dig här, mina frukostbullar som jag avnjuter idag!

Den här degen rörde jag ihop igår kväll när jag var färdig med disken efter middagen. Lite jäst, vatten, nötter och mjöl. Rör ihop och ställ i kylen. Låt den stå hela natten. Sätt på ugnen när du går upp. Här behöver du inte knåda något, stjälp bara upp degen på låt oss säga en mjölad skärbräda, dela den i 6 bitar. Du behöver inte rulla eller så om du inte vill, jag har gjort både trekantiga, fyrkantiga och runda bullar. Grädda i 10 minuter, färdigt!

Och du, snåla inte med valnötterna! ; )

Valnötsfrallor (6 st)

25 gram färsk jäst
3 dl vatten
1 msk olja
En nypa salt
3 dl fint rågmjöl
3 dl vetemjöl
50-60 gram grovt krossade valnötter

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och häll på kallt vatten och rör om så att den löser sig. Rör ner olja, salt och nötter. Arbeta in mjölet efterhand, degen ska vara kladdig så arbeta inte in för mycket mjöl. Täck med plastfolie och låt jäsa i kyl över natten.

Ta fram på morgonen, forma till bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. De behöver inte jäsa utan grädda dem i ugnen i ca 10 minuter på 225 graders värme. Låt svalna och njut!

valnot2

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *