Världens bästa och godaste citronkola!


kola3

Hej på er,

Knappt en vecka kvar till påsk! Hur är läget hos dig – är det hemgjort påskgodis som gäller till helgen eller köper du hellre någon favorit i affären och lägger i ägget?

Jag tycker ju förstås att det är jättemysigt att göra eget godis och jag tänkte att jag skulle bjuda er på en riktig höjdare här!

Den här citronkolan är ljuvlig! Härlig i konsistens, klockren citronsmak och så håller den sig fint många dagar i kylen! Jag tänkte att jag även skulle ha riven lime i min kola med jag kom på – preciiiis när jag började hälla upp smeten i formen – att jag glömde ha i det gröna skalet så det får bli en annan gång. Jag valde också att ha lite vaniljsocker i, det är helt valfritt.

Extra gott, med lite mer pill, är det att doppa de färdigskurna kolabitar i vit choklad!

Den här kolan kommer jag göra många gånger framöver, se till att prova och servera till påsk!

Världens bästa citronkola

125 gram vit choklad
1 tsk vaniljsocker
2,75 dl strösocker
1,5 citron – saft och skal
60 gram smör
115 gram kokosfett

Gör såhär;

Tvätta citronerna ordentligt. Riv av skalet fint och lägg åt sidan. Pressa ur all saft, se till att det inte kommer med några kärnor.

Blanda socker, citronsaft och skal i en kastrull. Sila det och häll ner i en ren kastrull. Låt koka upp och koka på medelvärme till sockerblandningen är 115 grader varm.

Rör ner rumsvarmt smör i tärningar, blanda ordentligt och låt koka till 120 grader. Ta av kastrullen från plattan och rör ner den vita chokladen, rör så att du får en slät blandning. Rör till sist ner kokosfettet och fortsätt röra tills allt går ihop. (i början trodde jag att blandningen skurit sig men efter fler varv med slickepotten gick det fint)

Häll upp i bakplåtspappersklädd form (min är ca 15×15 cm). Låt svalna och förvara i kyl. Skär upp i bitar.

kola1

kola2

kola4

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *