Enkla, kalljästa frukostbullar!


bulle1

God morgon,

Hoppas att söndagen börjat på bästa sätt!

Här är det redan full fix inför eftermiddagen då vi får trevliga gäster på besök, de ska få agera smakpanel på ett par nya rätter jag vill testa inför ett galej i sommar. Vi får väl se vad de tycker! : )

Innan jag drar mig ut i köket för att skala potatis, skiva jordgubbar och annat gott så ska ni få ett recept på några av de godaste frukostbullarna jag vet. Ni som är bekanta med bloggen vet att det finns en hel del recept på just kalljäst bröd, det blir så otroligt god smak och känslan av nybakat på morgonen är ju bara så härlig!

Kalljästa, ljusa frukostbullar (ca 8 st)

25 gram färsk jäst
5 dl vatten
2 msk ljus sirap
0,75 tsk salt
Ca 10 dl vetemjöl special

Gör såhär;

Smula jästen i en degbunke och häll på vattnet som bör vara rumstempererat. Lös upp jästen. Rör ner salt och sirap och arbeta in mjölet efter hand. Degen kommer att vara kladdig, det är i sin ordning. Pudra lite mjöl över degen, täck med plastfolie och låt degen jäsa i rumstemperatur i ca 30 minuter. Flytta därefter över bunken i kylen och jäs över natten, sisådär 10 timmar.

Ta ut degen ut kylen på morgonen, lägg den på mjölat bakbord och forma till bullar. Knåda så lite som möjligt, dra helst lite i kanterna för att ska en rektangel, vik på mitten och skär bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa medan ugnen blir varm, 220 grader. Grädda i ca 12 minuter beroende på storlek.

bulle2

 

bulle3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *