Frasiga smörfrallor


Go kväll på er,

Brödbak tänkte jag att vi skulle ägna åt oss nu! Jag är ingen frukostmänniska men finns det något som slår doften av nybakat bröd en lugn helgmorgon? En mysig långfrukost med någon du tycker om, härligt!

Jag gillar ju verkligen att baka bröd och nu ska du få ett recept som kommer att bli en riktig höjdare! Nyttiga? Absolut inte! Goda? Oh yes! Nu snackar vi lyxfrukostbröd!

Dessa godingar tar lite tid att knåpa ihop men är väl värda både tiden och engagemanget. Grymt gott med ett gott pålägg, kanske lite marmelad eller en klick nutella. Njut dem vid speciella tillfällen!

Det finns några saker som du kan tänka på. Var noga med vikningen, strunta inte i något steg för att snabba på processen. Degen behöver sina smörlager så vik på. Gör inte bullarna för stora, då kan de vara svåra att få genomgräddade. Pensla bullarna med ägg innan du häller på frön, om du exempelvis använder olja kommer du kunna putta av fröna efter gräddningen. Är du osäker på hur man gör treslag finns det en massa videos på nätet att kika på. 🙂

Baka på, ta det som helgens utmaning! Tagga och/eller kommentera gärna när du testat!

 

 

Frasiga smörfrallor

 

25 gram färsk jäst
5 dl kall mjölk
50 gram ljus sirap eller honung
75 gram neutral olja (ex rapsolja)
1,5 tsk salt
1 ägg
150 gram rumsvarmt smör
850 gram mjöl

Ägg och vallmofrön eller chiafrön (jag hade krossade chiafrön den här gången)

 

Gör såhär;

Smula jäst i en bunke, häll på mjölken och rör så att den löser sig. Tillsätt resten av ingredienserna utom smör och blanda samman till en smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i 45 minuter.

Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord till en rektangel på ca 40×20 cm. Bred på smöret men inte ända ut på kanten. Bred ett jämnt lager över degbiten. Vik degen på mitten och kavla ut till samma storlek igen. Gör ett treslag. Kavla ut till 40×20 igen. Vik nu ihop degen mot mitten, övre kant mot mitten och täck med underdelen. Skär ut ca 4 cm breda bitar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa i kylen över natten.

Ta ut bullarna samtidigt som du sätter på ugnen så att de inte är iskalla när de åker in i ugnen. Sätt ugnen på 225 grader, varmluft, och pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över frön och grädda mitt i ugnen i ca 12-13 minuter beroende på storlek. Låt svalna och servera nybakade!

To die for!

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *