Kalljästa små hålkakor


hal4

Hallojsan!

Tänkte att vi skulle dra till med ett härligt brödrecept såhär på tisdagskvällen, ett kalljäst sådant.

Här hemma dukar vi gärna fram nybakat bröd till frukost men eftersom att jag inte är sådär väldigt morgonpigg så passar det ypperligt med något som jag kan förbereda kvällen innan och sedan bara grädda på morgonen.

Dessa småbröd är gjorda med fint rågmjöl och så gjorde jag ett litet hål i mitten, det är självfallet helt valfritt. Om man byter ut rågmjölet mot vanligt vetemjöl så blir det en liten tekaka, bestäm själv hur du vill ha det. Toppa med ost, bröd eller låt de vara neutrala, gott vilket som!

Degen sätter man in i kylen på kvällen och på morgonen medan ugnen blir varm gör du små bullar och lägger på plåt. Rykande färskt lagom till kaffet är klart!

Kalljästa rågkakor/tekakor

50 gram färsk jäst
5 dl kall mjölk
100 gram rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 msk ljus sirap
3 dl fint rågmjöl
7-8 dl vetemjöl

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och häll på mjölken, rör om så att jästen löses upp. Rör ner rejält rumsvarmt smör, salt och sirap. Arbeta till sist in mjölet. Täck bunken med plast och låt jäsa i kyl över natten.

Ta ut på mjölat bakbord, forma till bullar och platta till den något. Gör ev ett hål i mitten. Grädda i 225 grader i ca 10-12 minuter.

hal2

hal3

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.