Jordgubbssaft


saft3

Hej på er!

Visst har bloggen fått ett lyft – ett riktigt härligt, somrigt utseende!

I helgen kunde man äntligen plocka jordgubbar här nere i Skåne, självplockning is the shit! ; ) Så himla härligt att fylla bunkar med röda bär och sitta i solen och bara njuta. Finns det mycket som slår en solmogen, röd liten gubbe i solskenet?

Flädersaft är något jag gör varje sommar men den saft ni nu ska få recept på kommer också bli en klassiker, herregud så gott!

Jordgubbssaft alltså. Klarröd med massor av len smak med sötma från bären. Lika god för stora som för små! Och rätt snabbt går det också, ingen saft som ska stå och dra och varm, rakt ner i flaskan.

Du kan halvera receptet om du bara vill ha en flaska saft, men den kommer gå åt – jag lovar!

Jordgubbssaft (ca 2 liter saft)

8 dl vatten
2 kg jordgubbar, rensade (ca 4 liter)
12 dl strösocker
2 krm natriumbensoat

Gör såhär;

Snoppa jordgubbarna och rensa från eventuellt skräp. Skölj dem och lägg i en kastrull. (om du har inte en kastrull som rymmer alla gubbar kan du dela det på två och därefter sila ner allt i samma behållare)

Häll på vattnet, låt koka upp och koka därefter på strax över medelvärme i ca 10 minuter. Pressa gubbarna mot kanten så att du får ut så mycket saft som möjligt. Häll bärmassan i någon form av sil (jag använder durkslag där jag lagt i en tunn handduk) och låt självrinna i 30 minuter.

Häll därefter ner den silade saften i en ren kastrull och låt koka upp, rör om då och då. Tillsätt sockret och rör om så att det löser sig. Ta upp lite av den varma saften i en skål och rör ner natriumbensoat, rör så att det löses upp och rör därefter ner blandningen i resten av saften. Häll upp på rena, och gärna lite varma flaskor. Låt svalna och förvara svalt.

 

saft2

 

saft1

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.