Sommarens godaste saft – hemkokt jordgubbssaft – solmogna gubbar på flaska!


IMG_3007

Hej hej!

Hoppas att ni alla har en härlig fredagskväll! Idag har vi haft underbart väder, hoppas att sommaren är här för att stanna! Jag vill gärna ha solsken, sådär lagom varmt med lite svalkande vindar emellanåt. Det är väl härligt?

Något riktigt svalkande tänkte jag tipsa er om och nu handlar det om saft, igen. Sommaren är verkligen en tid där jag älskar att ta vara på allt som naturen har att erbjuda, botanisera gärna runt bland alla saftrecept som finns hos mig för att se om du hittar en ny favorit.

Jordgubbar är något av det bästa jag vet på sommaren och för några dagar sedan fanns det möjlighet till självplockning igen och sedan dess har det stått en stor skål med solmogna gubbar i kylen. Underbart! Jag har redan en del jordgubbar i frysen så igår var det dags för att koka saft.

Den här saften är jätteenkel att göra och smakar så fantastiskt gott, verkligen solmogna gubbar på flaska! Om man vill kan man smaksätta saften med exempelvis vanilj men den här gången ville jag ha den ”naturell”. Passa på att koka dig en flaska riktigt god sommarsaft, eller ta kanske med dig en flaska om du ska gå bort?

Prova prova! : )

Jordgubbssaft (1 liter)

2 liter jordgubbar
4 dl vatten
5,5 dl strösocker (per avrunnen liter)
1 krm natriumbensoat (per avrunnen liter)

Gör såhär;

Rensa jordgubbarna och skölj dem så att jord, skräp och annat försvinner.
Koka upp vattnet i en rymlig kastrull och lägg försiktigt ner jordgubbarna. Låt detta småkoka under lock  i 10 minuter, rör om någon gång då och då.
Häll upp massan i en silduk (eller motsvarande) och låt saften självrinna i  30 minuter. (om du pressar ut saft är det risk att slutresultatet blir grumligt)
Mät upp den avrunna saften och häll ner den i en ren gryta. Tillsätt socker efter mängden saft och ge detta ett uppkok. Låt detta sjuda i ca 10 minuter, rör om då och då så att allt socker smälter. Skumma saften noga.
Ta upp ca en dl saft i en liten skål och rör i natriumbensoaten i den varma saften. Häll sedan ner i stora mängden saft och rör om.
Häll upp saften på rena flaskor. Sätt på kork på en gång och förvara mörkt och svalt när saften svalnat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.