Brytbröd – enkelt till fest, buffé eller familjefrukost!


bryt1

Hej på er,

I helgen var det 30-års fest här hemma och som tillbehör till buffén hade jag bakat ett supergott brytbröd som alla tokgillade!

Superlätt att göra, enkelt att göra till en hel samling folk och väldigt gott! Toppa med frön, flingsalt, ost eller något annat smaskigt.

Jag gjorde ganska små bullar så att det skulle räcka till många men du kan också öka och göra något större bullar. Välj själv hur du vill forma ditt brytbröd.

Brytbröd

50 gram färsk jäst
2 msk olja
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
4 dl vatten, 37 grader
10-11 dl vetemjöl (jag hade vetemjöl special)

Ägg till pensling
Frön/flingsalt/ost

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och häll på vattnet, blanda. Tillsätt olja, salt och socker och arbeta i mjölet efter hand. Det ska bli en smidig deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den ordentligt några minuter.

Dela degen i tre lika stora bitar och dela den nya biten i 8-10 bitar beroende på hur många bullar du vill ha. Rulla till runda bollar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt, Lägg dem med lite mellanrum, men inte för långt ifrån varandra – de ska jäsa ihop.

Låt jäsa övertäckt i ca 60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med ägg och strö över valfria frön eller liknande. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 12-15 minuter. Låt svalna och servera.

bryt2

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.