Tebirkes 1


Hej på er,

Nu är helgen nära, så himla härligt!

Idag ska ni få recept på ett av mina aaaabsoluta favoritbröd, danska tebirkes! Dessa godingar äts gärna till frukost med gott pålägg eller en härlig marmelad och hela helgen blir bra efter en birkesfrukost.

Det är en hel del pill och tid som går åt till att göra detta men det är väl värt besväret vill jag lova.

Gör inte bröden för stora, då kan det vara klurigt att få dem genomgräddade. Låt också ingredienserna vara i ungefär samma temperatur, det underlättar när du bakar bröden. Det kan vara en bra idé att lägga mjölet i kylen en stund så att det kyls ner.

Smördegsbröd är ju kanske inte det allra nyttigaste man kan äta till frukost, men nån gång ibland kan man väl få unna sig lite av det goda? 😉

Bilderna är tyvärr inte de bästa så jag får helt enkelt baka dem igen för att ta bättre bilder 😉

50 gram jäst
950 g vetemjöl special
500 g mjölk
1 ägg
1 tsk salt
2 msk honung
50 gram smör
500 gram  smör

Ägg till pensling
Vallmofrön

Smula jästen i en bunke och lös den med den kalla mjölken. Smält 50 gram smör och blanda tillsammans med honungen. Det ska inte koka.

Tillsätt smörblandningen i mjölk/jästblandningen och rör om. Tillsätt övriga ingredienser utöver de 500 grammen smör. (inte de två ingredienserna längst ner, ägget och vallon där ska vara till toppingen) och arbeta in mjölet ordentligt.

Platta ut degen  till en rektangel, plasta in i plastfolie och låt ligga i kylen i ca 35-40 minuter.

Ta ut smöret en stund innan du tar ut degen. Det är bra om ingredienserna håller så liknande temperatur som möjligt, så smöret bör inte vara för kallt men inte heller mjukt.

Kavla ut degen till 30×20 cm. Lägg smöret, skuret i bitar ca 0,5 cm tjocka, i mitten av degen. Vik över degen så att det blir som ett litet paket. Plasta in och kyl smördegen i 10 minuter. Ut igen och kavla försiktigt ut den till ca 45×75 cm.

Gör nu ett treslag. Det innebär att man viket in de båda ändarna mot mitten så att man skapa det första treslaget. (är du osäker på hur man gör finns det utmärkta tips på google 😉 )

Vrid hela degbiten ett kvarts varv, kavla ut till samma storlek. Gör ett treslag igen. Plasta in och lägg i kylen i 30 minuter. Upprepa kavlingen/vikningen ytterligare en gång, därefter är degen klar för att användas.

Skär degen i önskad storlek. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa övertäckta till dubbel storlek. Pensla dem med uppvispat ägg och toppa med vallmofrön. Grädda mitt i ugnen i ca 200 grader (jag hade varmluft) i ca 10-15 minuter beroende på storlek.

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Tebirkes