”Skolans köttfärssås”


fars3

Heeeej!

Va härligt att just du hittat hit! : )

Det blir mat idag på bloggen! Och inte vilken mat som helst – minns du någon speciell rätt från skoltiden? Jag minns att pannkakorna var goda, den panerade fisken och så köttfärssåsen! Jag blev lika glad varje gång köttfärssås och spagetti stod på menyn!

Och vet du vad? Nu ska du göra din egen! Den här varianten smakade precis som den jag fick i min skolmatsal. Prova dig fram med smak och konsistens, det här lär bli en favvis!

VI kör igång på en gång!

Skolans köttfärssås

500 gram blandfärs
1 liten morot
1 gul lök
1 liten vitlöksklyfta
1 bit rotselleri (ca 150 gram)
1 dl ketchup
1,5 msk kalvfond
1 msk strösocker
5 dl vatten
0,5 dl tomatpuré
Torkad timjan
Salt och peppar
Smör

Gör såhär;

Bryn köttfärsen i smör.

Skala lök, vitlök, morot och rotselleri. Hacka lök samt vitlök. Rotselleri och morot finhackar du och fräser i smör tillsammans med lökblandningen. Rör därefter ner färsen. Använd en rejäl kastrull så att du kan koka ihop och röra ordentligt.

Rör ner fond, tomatpuré och hälften av vattnet. Rör om och koka upp. Rör därefter ner samtliga ingredienser och sänk värmen. Nu ska detta sjuda, nästan ju längre desto bättre. Det gäller att smaka av! Krydda efter tycke och smak, spä med mer vatten och du vill ha den lösare. Min köttfärssås kokade i drygt en timme. Ingredienserna ovan är vad jag la i från början med jag slängde ner lite mer ketchup, fond och kryddor. Smaka dig fram!

Servera på valfritt sätt men förstås outstanding med spaghetti!

Köttfärssåsen blir något lösare i konsistensen än på bilden men jag fick ta bort lite vätska inför fotograferingen för att inte dölja pastan helt i sås. ; )

fars2

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *