Kanelbullar!


bulle4

Hej på er,

4/10 är det Kanelbullens dag, det har väl inte undgått en enda människa som följer diverse sociala medier. : )

Här hemma är kanelbullar alltid aktuellt så vi drar fram ett favoritrecept till alla er som vill baka bullar – oavsett vilken dag det är.

Jag har lite småtips gällande fyllningen. Tillsätt en matsked vetemjöl i fyllningen, det gör att den inte flyter ut så lätt ur bullarna. Vispa också smör, socker, kanel med elvisp så att det blir fluffigt, det blir så bra! Smaka av så att du blir nöjd med smaken.

Baka på, fler bullar åt folket! : )

Mina bästa kanelbullar (ca 25-30 st)

150 gram smör
5 dl mjölk
50 gram jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
1 ägg
13-15 dl vetemjöl special

Fyllning;

200 mjukt smör
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2-3 msk malen kanel
1 mk vetemjöl

Ägg och pärlsocker

Gör såhär;

Smulja jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, låt detta bli fingervarmt. Lös jästen i lite av vätskan och tillsätt sedan resterande vätska.

Tillsätt socker, ägg och vetemjöl. Arbeta in vetemjölet efter hand, spara någon deciliter till utbakningen. Degen ska vara smidig och släppa bunkens kanter men jag arbetar hellre med en lite för klibbig deg (och arbetar in mjöl vid utbakningen) än att jag öser på med mjöl och får en kompakt deg.

Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Förebered under tiden fyllningen. Blanda det mjuka smöret med socker, kanel och vaniljsocker. Vispa det gärna med elvisp, det blir luftigt och jättegott! Vetemjölet gör fyllningen något mer stabil. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut en rektangel och bred på hälften av fyllningen. Riv mandelmassan fint över hela rektangeln. Rulla ihop till en rulle och dela i bitar.

Låt bullarna jäsa på plåt i ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 10 minuter, låt svalna på galler under bakduk.

bulle1

 

bulle2

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *