Citronrutor!


Hej på er!

Nu tänkte jag att vi skulle dra till med ett bakverk såhär veckan innan påsk, det passar väl bra?

Lättbakat, gult, friskt och samtidigt sött – urgott! Dessa citronrutor passar bra att servera som fika eller som dessert, lika gott vilket som.

Formen som jag använde är ca 20×20 cm. Receptet cirkulerar på många sidor på nätet men detta är min variant. 🙂

Citronrutor

2 1/2 dl vetemjöl
125 gram smör
1 msk strösocker
En nypa salt
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

3 hela ägg
2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
2,5 tsk vaniljsocker
Saft från 2 st större citron
Finrivet skal från 2 citroner
Florsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader, ej varmluft. Börja med degen till botten. Nyp ihop alla ingredienser och tryck ut degen i en form klädd med bakplåtspapper. Grädda den i 10-12 minuter mitten av ugnen tills den börjar få lite färg.

Blanda under tiden ihop fyllningen. Blanda ägg och socker med en handvisp så att det blandas ordentligt. Vispa därefter ner mjöl och vaniljsocker samt citronsaft och citronskal. Vispa samman allt till en jämn smet och häll över botten. Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter tills fyllningen stannat. Ta ut och låt svalna helt. Låt den gärna stå i kylen en stund innan servering. Pudra med florsocker och servera som den är eller med en klick grädde.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.