Äppelpajs-pannacotta! 1


Hej på er,

Dessertdags på bloggen! Och detta är inte vilken dessert som helst vill jag lova – det är en riktigt höjdare! Pannacotta, det gillar ni va? Misstänkte det. Och äpplen? Såklart! Visst hörde jag paj också? Givetvis!

Vad kan detta då tänkas bli? Jo, men det är så enkelt som en äppelpajs-pannacotta! Ja, men har ni hört nåt så bra?! Lätt hösten favvisefterrätt!

I botten har ni en len, slät vaniljpannacotta som toppas med en kaneldoftande äppelkompott och som grädden på moset – världens godaste smulor! Ja, det kan ju knappast bli bättre!

Enkelt är det också och du kan förbereda allt och bara lägga ihop vid servering.

Lägg i sparahögen mina vänner, detta får ni allt prova!

Äppelpajs-pannacotta (4-6 personer)

5 dl vispgrädde
0,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 st gelatinblad

Gör såhär;

Börja med pannacottan. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda socker och vaniljsocker i en kastrull. Häll på grädden och rör om. Låt blandningen koka upp under omrörning och koka 1-2 minuter. Dra av kastrullen från plattan, pannacottan får inte koka när du lägger i gelatinbladen. Krama ur allt vatten ur gelatinbladen och lägg den i den varma pannacottan. Fördela gräddblandningen i 4 st skålar. Ställ i kylen i minst 4 timmar eller till serveringstillfället.

Dags för äppelkompotten.

3-4 st äpplen beroende på storlek
1 dl vatten
1 dl strösocker
1-2 msk malen kanel

Skala äpplena, ta bort kärnhuset och skär i mindre tärningar. Blanda vatten, socker och äpplen i en kastrull. Koka på medelvärme i 5 minuter, tillsätt kanelen och koka i några minuter till tills äpplena mjuknat. (vill du ha mer tuggmotstånd i kompotten kan du spara frukt från ett äpple och tillsätta när kompotten är färdig, istället för att lägga i det från början). Låt svalna.

Smuldeg

100 gram smör
1 dl havregryn
1-1,5 dl smör
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk malen kanel
1 dl strösocker
Ev 0,5 dl hackad mandel

Nyp ihop alla ingredienser till en smuldeg. Strö ut på bakplåtspapper och grädda i 225 graders värme i 5-7 minuter. Passa och vänd efterhand så att smulorna får fin färg. Ta ut när du är nöjd. Du kan också sätta in smuldegen och grädda strax före servering.

 

Montera ihop! Pannacotta, på med äpplen och sen smulorna! Gott gott gott!

 

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

En tanke om “Äppelpajs-pannacotta!