Krämig vaniljpannacotta med kaneldoftande äppelkompott


Go kväll,

Resten av familjen sover och jag sitter vaken så jag tänkte passa på att blogga om en fantastiskt god dessert som vi åt för några dagar sedan. Här hemma gillar vi pannacotta och det är ju verkligen en dessert som går att variera i det oändliga. Här på bloggen kan du bland annat hitta en vit chokladpannacotta med hallon, en toblerone-pannacotta och en pannacotta med smak av fläder. Alla är de goda på sitt sätt och man kan verkligen anpassa pannacottan efter vad man har hemma och vad man tycker om.

Nu går vi ju mot höst och jag antar att det är fler än jag som har tillgång till härliga höstäpplen, oavsett om man plockat de själv från ett träd eller om man inhandlat dem i affären. Jag valde att använda mig av min vanliga vaniljpannacotta som bas till detta recept och som topping kokade jag ihop en härlig äppelkompott. Kompotten doftar gott av äpplen och jag smaksatte den med kanel, äpplen och kanel är ju verkligen en supergod kombination!

Jag tycker att det var en perfekt höstdessert och en perfekt avslutning på en god måltid!

Vaniljpannacotta med kaneldoftande äppelkompott (4 personer)

Pannacotta;

5 dl vispgrädde

0,5 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 st gelatinblad

Äppelkompott

4 st äpplen

0,5 dl strösocker

1,5 dl vatten

2 kanelstänger

Gör såhär;

Börja med pannacottan. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Blanda socker och vaniljsocker i en kastrull. Häll på grädden och rör om. Låt blandningen koka upp under omrörning och koka 1-2 minuter. Dra av kastrullen från plattan, pannacottan får inte koka när du lägger i gelatinbladen. Krama ur allt vatten ur gelatinbladen och lägg den i den varma pannacottan. Rör om ordentligt och fördela gräddblandningen i 4 st skålar. Ställ i kylen i minst 4 timmar eller till serveringstillfället.

Nu är det dags för äppelkompotten. Skala, kärna ur och dela äpplena i småbitar. Blanda vatten, strösocker och kanel i en kastrull, låt koka upp. Tillsätt hälften av äpplena och koka på medelvärme tills dessa är riktigt mjuka – det tar ca 15 minuter. Lägg i resterande äpplen och låt koka i ca 5 minuter. Låt blandningen svalna något. Antingen kan du servera äppelkompotten kall (då lägger du in den i kylen till serveringstillfället) eller du garnerar du pannacottan med kompotten ljummen strax före servering.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *