Hej på er!
Julen närmar sig faktiskt med stormsteg och något som verkligen hör julen till är förstås ett gott vörtbröd. Häromdagen fick jag ett sånt jättesug efter just vörtbröd! Det är ju sååå himla gott!
Här ska du få mitt recept på mitt vörtfilmjölksbröd med julmust. Russin är valfritt att ha i beroende på tycke och smak. Filmjölkslimpor är enkla att röra ihop och gräddas direkt i ugnen, utan att behöva jäsa eller bakas ut. Ett bra alternativ när man vill bjuda på hembakt utan att lägga ner någon större arbetsinsats.
Den här limpan är smaksatt med vörtmix, väldigt smidigt.
Receptet ger 1 limpa
7 dl vetemjöl
4-5 msk vörtmix
1 dl russin (valfritt)
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 1/2 dl julmust
2 dl filmjölk (3%)
1/2 dl brödsirap (går att byta mot mörk eller ljus sirap)
Gör såhär;
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt must, fil och sirap och blanda samman till en jämn smet. Häll ned smeten i en smord avlång bakform (1 1/2 liter).
Grädda limpan i nedre delen av ugnen i ca 50-60 minuter. Låt svalna under bakduk.