Ramslöksfoccacia med havssalt


Hallojsan!

Hoppas att ni har en härlig helg!

Jag bara måste dela med mig av det här receptet på en gång! I veckan fick jag färsk ramslök av en bekant och börjar jag redan klura på vad jag ska göra för nåt med den. Ramslök är en ny bekantskap för mig men det är ju så himla gott så den ska utnyttjas till max. 🙂

Jag älskar ju att baka bröd och nu såhär i grilltider (som det faktiskt börjar bli, jag tolererar inte mer snö 😉 ) så tänkte jag att ni skulle få recept på en ljuvlig focaccia!

Focaccia är ett bröd som du bakar i långpanna, alternativ mindre bröd, och som har hål i sig som du kan fylla med ex ost, oliver, körsbärstomater, salami eller annat smaskigt. Det är härligt frasigt på ytan men mjukt och härligt inuti. Att toppa brödet med havssalt som jag gjort här är supersmaskigt!

Till det här receptet gjorde jag en egen ramslöksolja och ringlade över. Hacka valfri mängd ramslök och blanda med valfri mängd olja. Låt stå, klart! Jätteenkelt!

Om du inte har tillgång till ramslök är det här ett superbra grundrecept för just focaccia så fyll/toppa det med dina egna favoriter.

Ramslöksfocaccia

50 gram jäst
6 dl vatten, 37 grader
1/2 dl rapsolja
2 msk honung eller ljus sirap
1 tsk salt
Valfri mängd hackad ramslök
14-15 dl vetemjöl

Valfri topping, exempelvis havssalt

Gör såhär;

Smula jästen i en bunke och lös upp med vattnet. Rör ner olja, salt och honung/sirap. Tillsätt ramslök och rör om. Arbeta därefter in mjölet, det ska vara en smidig deg som inte är för kompakt. Ta lite mjöl i taget och låt den hellre vara något kladdig istället för kompakt. Knåda degen i 5 minuter. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och tryck ut i form eller forma till mindre bröd, jag gjorde 6 st. Dela degen i 6 bitar, forma till bollar och platta till så de blir ca 2 cm höga. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Gör hål i degen med fingrarna. Ringla över ramslöksoljan och toppa med havssalt. Grädda mitt i ugnen i 225 graders värme i 10-15 minuter, de ska få fin färg. Låta svalna på galler.

 

 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.