Ljus tårtbotten


Hej på er!

Här hemma ska vi i veckan fira ett litet födelsedagsbarn (eller inte så litet längre – hur kan hon bli/vara 6 år när hon precis föddes? 😉 ) och självklart ska det firas med tårta!

Hur det slutgiltiga resultatet av tårtan blir dröjer ett par dagar till men idag tänkte jag att ni skulle få mitt favoritrecept när det kommer till ljus tårtbotten. Det här receptet plockar jag fram varje gång det är tårta på gång. Det ger en saftig och fin tårtbotten, hög och luftig – precis som det ska vara!

Den här tårtbottnen innehåller inga mejeriprodukter, varken mjölk eller smör. När jag bakar min tårtbotten väljer jag att inte smöra och bröa formen utan jag smörjer formens kanter med lite smör och därefter klär jag kanterna med bakplåtspapper, och gör kanten med pappret högre än vad formen är. Detta för att det bland annat inte blir så smuliga kanter som det kan bli med ströbröd och för att bottnen lossnar utan att fastna i kanten.

Jag bakar alltid min tårtbotten minst dagen innan jag ska montera ihop tårtan för att den ska sätta sig. Jag plastar in den när den svalnat och på så vis behåller den sin saftighet. Tårtbottnen går också bra att frysa. Skär bottnen enligt egna önskemål.

Den här gången bakade jag min tårtbotten i en form som är 20 cm i diameter, men smeten går även att hälla i en form som är 23 cm i diameter. Behöver du en ännu större form kan receptet behöva anpassas. Formen styr gräddningstiden så håll koll mot slutet så att bottnen blir genomgräddad men inte för mörk.

Ljus tårtbotten

5 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, jag hade inte varmluft.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt tills det blir vitt och fluffigt och tjockna. Blanda samman de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Vänd runt till en slät smet. Smöra/bröa formen om du vill, smörj annars formens kanter med lite smör och klä därefter med bakplåtspapper. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45-50 minuter. Känn med sticka så att den är torr. Låt svalna och skär därefter i delar.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.