Go kväll på er,
Vilken UNDERBAR dag det varit! Sommarvärme!
Förra veckan bakade jag dessa läckra godbitar, precis som godiset ”twix” fast i kakform. Kakan har en mördegsliknande botten och där på finns en hemkokt, len kolasås och såklart ett chokladtäcke på toppen.
Lättbakade är de också, och håll fint både i kyl och frys!
Om du inte har bakat dessa tidigare så är det verkligen dags att du gör det inom kort!
Twixkakor (ca 20-25 st)
Botten;
125 gram rumsvarmt smör
3,5-4 dl vetemjöl
1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljsocker
Kolasås
175 gram smör
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
300 gram ljus choklad till täcke
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop samtliga ingredienser till botten. Tryck ut degen i en ugnsform (min var ca 25 x30 cm) och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.
Blanda alla ingredienser till kolan i en stor kastrull. Låt koka upp under omrörning, sänk värmen till medelvärme och låt småkoka i ca 30 minuter, kolan ska klara ett kulprov. (min kokade till ca 118 grader). Bred sedan ut kolan över kakbotten. Låt kolasåsen svalna av och ställ in formen i kylen.
Smält chokladen över vattenbad och bred den över kolasåsen. Låt stå ett par timmar i kylen så att allt sätter sig. Skär upp i bitar och servera.
Pingback: Veckans blogg: Alla goda ting - Robbans bästa