Mörk filmjölkslimpa med nötter och lingon 2


Ja, nu i helgen blev det lite brödbak. Ibland har man inte tid (eller kanske inte lust) att dra igång något brödbak som innebär knådande, jäsande degar och två-tre plåtar som ska in och ut ur ugnen med jämna mellanrum, utan ibland ska det gå smidigt och hyfsat fort. Då är det tacksamt att göra en filmjölkslimpa.

Rör ihop, häll upp i form och grädda. Man kan blanda i lite av varje och improvisera lite från gång till gång. Den här gången blev det ett mörkare bröd med olika frön, mjölsorter och lingon. Mycket smakrikt och saftigt! Jag använder ofta vetemjöl special när jag bakar bröd men det behövs  inte i det här receptet. Vetemjöl special görs bäst i degar som knådas i 10-15 minuter, så kör på vanligt vetemjöl här.

 

Mörk filmjölkslimpa (2 limpor)

4 dl vetemjöl

3 dl grahamsmjöl

3 dl rågsikt

4 dl blandade frön (jag tog solrosfrön, linfrön, pumpakärnor och vetegroddar – 1 dl vardera)

4 tsk bikarbonat

0,5 tsk salt

0,5 dl rapsolja

1 dl brödsirap

1 dl frysta lingon

1 liter filmjölk

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alla torra ingredienserna ordentligt. Tillsätt sedan lingon, olja och sirap. Rör om. Tillsätt filmjölken till sist och se till att allt blir ordentligt blandat. Häll upp smeten i två smora formar. (om man vill kan man strö över lite frön)

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 60-75 minuter. (känn efter med sticka)

Blanda alla torra ingredienser.

Blanda i lingon, olja och sirap och till sist filmjölken.

Häll i smorda formar och grädda. Låt svalna under bakduk.

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Mörk filmjölkslimpa med nötter och lingon