Seg foccaica med vitlöksdoftande kryddsmör – perfekt buffébröd! 1


Ja, i lördags (precis för en vecka sedan) var det dags att fira maken som tagit examen efter två års heltidsstudier. Vi åt en god paj-lunch (favoritpaj i repris, kika in receptet här) bestående av en saftig och god kyckling/bacon-paj, stor sallad, kall sås och ett fantastiskt gott bröd.

Jag ville servera ett gott bröd till maten, men gärna slippa plocka fram smör, ost och annat som kan stå och bli dåligt i sommarvärmen. Till slut bestämde jag mig för att testa det italienska brödet foccacia och detta bröd kommer verkligen att göras många gånger i framtiden!

Det är ett väldigt enkelt bröd som bakas ut i långpanna och som går att dekorera med lite av varje. Idag gjorde jag ett vitlökssmör som jag stoppade ner i brödet men man kan använda sig av fetaost, oliver, tomater, lök och en massa annat gott. Brödet blir en aning segt med en lagom skorpa.

Ett fantastiskt bröd som var uppskattat av alla, stora som små! Detta måste ni prova, perfekt både till buffé, picknickkorgen eller till en härlig grillkväll.

Focaccia med kryddsmör (ett bröd i långpanna)

25 gram jäst
2 msk olivolja
2 tsk salt
9 dl vetemjöl special
4 dl vatten, 37 grader

Kryddsmör;

4 st vitlöksklyftor
2-3 msk fryst persilja (det går självfallet bra att använda färska kryddor också, blanda i de du tycker om)
50 gram rumsvarmt smör

Gör såhär;

Lägg olja, salt, 6 dl mjöl och jäst i en bunke. Rör ner det fingervarma vattnet och blanda ordentligt med mjölblandningen. Tillsätt resterande mjöl efterhand tills degen blivit smidig, den är dock fortfarande lite kladdig.  Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. (220 om du använder varmluft)

Blanda i ordning kryddsmöret genom att hacka/pressa vitlöken ner i smöret och tillsätt persiljan. Rör så att det blandas ihop.

Smörj en långpanna (ca 30×40 cm) med olja och häll därefter ut den färdigjästa degen i pannan. Platta ut degen med väl mjölade händer och gör små hål i degen. Fördela kryddsmöret i hålen. Låt degen jäsa i 20 minuter.

Pensla med vatten, strö över lite flingsalt och grädda i ca 25 minuter.

Supergott! Du kan lätt variera brödet genom att trycka ner körsbärstomater, fetaost eller oliver i hålen – istället för kryddsmöret.

 

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Seg foccaica med vitlöksdoftande kryddsmör – perfekt buffébröd!