Säsongens första plommon är plockade och skörden resluterade i en söt marmelad som jag smaksatte med kanel och vanilj. Vanligtvis är jag inte så förtjust i söta marmelader osv men den här kombinationen blev riktigt bra, plommonens syrlighet balanserades fint av kanelen och vaniljen, utan att bli ”för mycket”.
Detta är en marmelad som funkar fint till smörgåsen men som även kommer att vara supergod till en ostbricka med diverse ostar.
Att använda färdigt syltsocker gör att man har marmelad färdig på ca 20 minuter, jättesmidigt!
Söt plommonmarmelad med kanel och vanilj (en burk)
500 gram urkärnade plommon
3 dl syltsocker
1/2-1 bit hel kanel
0,5 tsk vaniljsocker
Gör såhär;
Blanda frukt med övriga ingredienser och låt koka upp under omrörning. Koka kraftigt i ca 8-10 minuter beroende på hur tjock du vill ha marmeladen. Häll upp i varm/rengjord burk. Förvara i kyl.
Kärna ur frukten och skölj så att det inte finns kvar rester av blad, smuts osv.
Blanda plommonen med samtliga ingredienser och koka kraftigt i ca 8-10 minuter. Häll upp marmeladen på väl rengjord burk.
Hur mycket vatten?
Hur mycket vatten sätter man?
Hej!
Till det här receptet behövs det inte tillsättas något vatten. Plommonen släpper ifrån sig så pass mycket vätska så att när de blir varma och sockret smälter så kokas marmeladen i den vätskan som bildats. För mig funkade det jättebra.
Lycka till! 🙂
Mycket bra recept!!!
Det blev väldigt gott!!
Jag gjorde marmelad för första gången och jag utgick från detta receptet, jag tripplade och tog kanel och vaniljsocker på lite måfå o lät det koka lite längre. jag var skeptiskt när jag provsmakade när det fortfarande var ljummet och det bara smakade socker men nu på macka några dagar senare är det jättegott! receptet åker in i min samling och jag lär göra om det flera gånger!
Detta blev riktigt gott, kan rekommenderas
Jättegod! Och så snabbt det gick!