Mjuk kaka med saffran – en härlig julkaka!


Go kväll!

Bakats har det gjort här hemma igen, och eftersom att saffran är väldigt förknippat med julen som är på intåg så ville jag göra en mjuk kaka, ungefär som sockerkaka, att ha till kommande fikastunder. Detta är en härligt saftig kaka med alldeles lagom mycket saffranssmak. Passar perfekt till en kopp rykande varm glögg nu i vinterkylan! Rör ihop, grädda, pudra med florsocker och servera.

Mjuk saffranskaka (en kaka i springform)

200 gram smält smör, något avsvalnat

1 pkt saffran (0,5 gram)

2 st ägg

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1,5 dl mjölk

4 dl mjöl

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform.

Stöt saffran i en mortel med lite strösocker. Vispa ägg tillsammans med det smälta smöret så att det blir poröst.

Blanda saffran, bakpulver och mjöl i en bunke och vänd ner detta i ägg/socker-blandningen. Tillsätt mjölken och blanda varsamt.

Häll smeten i formen och grädde i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter, känn efter med en sticka  så att kakan inte är kladdig.

Låt kakan svalna i formen en kort stund och vänd sedan upp den på en tallrik. Låt den svalna helt innan du pudrar över florsocker.

Blanda ihop smeten enligt anvisningar och häll smeten i formen.

Stjälp upp kakan på en tallrik och låt svalna innan du pudrar över florsocker.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.