Knäckig kladdkaka med lättvispad grädde 2


Hej på er!

Nu vill jag dela med mig av ett recept på en supergod kladdkaka! Det är visserligen ingenting jag gjort den här veckan men när jag bläddrade igenom mina bilder på datorn så slog det mig att jag faktiskt inte bloggat om denna.

Detta är i grund och botten en ”vanlig” kladdkaka men den är toppad med ett sött och knäckigt täcke som ger både en ny smak och en ny konsistens till den vanliga kladdkakan. Superenkel och väldigt uppskattad, en bra kombo – eller hur?

Jättegod var den, kul att variera och inte bara göra den ”vanliga” varianten på kladdkaka.

Knäckig kladdkaka (ca 8 bitar)

Chokladsmet

50 gram smält smör

1 ägg

1 1/2 dl socker

1 tsk äkta vaniljsocker

1 krm salt

2 rågade msk kakao

1/2 dl ljus sirap

1 dl vetemjöl

Knäcksmet

100 gram smör

1 dl socker

1/2 dl ljus sirap

1/2 dl vispgrädde

1 dl havregryn

1 dl vetemjöl

1 tsk äkta vaniljsocker

1/2 tsk bakpulver

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att göra chokladsmeten;

Smörj och bröa en springform. Smält smöret och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker riktigt poröst. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke och vänd ner blandningen i äggsmeten. Häll smeten i formen.

Gå vidare med knäcksmeten genom att smälta smöret i en kastrull. När smöret smält blandar du i resterande ingredienser. Bred smeten över kladdkakan och grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter. Låt den svalna innan servering och servera gärna med lättvispad grädde eller en god glass.

Blanda ihop kladdkakan enligt anvisningar och häll smeten i formen.

Smält smöret och rör ner övriga ingredienser till knäcktäcket och rör om. Bred ut detta över kakan.

Grädda kakan i ca 25-30 minuter. Servera med grädde eller glass.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

2 tankar om “Knäckig kladdkaka med lättvispad grädde