Underbar saffrans-fudge med vit choklad – både gott och vackert! 6


Tjolahopp!

Så var det dags för lite julgodis! Nu är det snart prick en vecka kvar till julafton och mina förberedelser här hemma kommer snart vara i full gång, åh va roligt!

Idag vill jag ge dig ett recept på en fantastiskt god saffransfudge med vit choklad. Dessa är supergoda! Saffranet ger både färg och smak och den vita chokladen ger en härlig sötma till den lilla läckerheten. De är inte alls svåra att göra – smeten ska inte ner i massa småsmå formar, det ska inte dekoreras osv utan när smeten svalnat skär du fugdgen i bitar och förvarar svalt.

Hur många bitar du får ut av satsen ska du avgöra själv, skär upp i den storlek du önskar. Använd en liten form om du vill ha en hög fudge, jag använde en avlång bakform.

Se nu till att testa dessa! Servera till jul och nyår, som julgodis eller kanske istället för en liten kaka till kaffet?

Saffransfude med choklad

3 dl strösocker
2 1/2 dl vispgrädde
75 gram vit choklad
0,5 gram (ett kuvert)

Gör såhär;

Klä en valfri form med bakplåtspapper. Hacka den vita chokladen, och stöt saffranet i en mortel tillsammans med lite socker. Ställ åt sidan.

Blanda socker och grädde i en kastrull. Låt detta koka upp under omrörning. Låt blandningen sedan koka på medelvärme i ca 10 minuter, rör om då och då. Koka tills smeten når 114-115 grader, ellet gör ett kulprov för att se hur konsistensen är. Fudgen ”sätter sig” lite om du förvarar den i kylen.

Ta av detta från plattan och rör ner choklad och saffran. Blanda om och rör till chokladen har smält. Häll genast upp i formen och låt stelna. Skär därefter upp fudgen i bitar och förvara svalt.

Koka ihop smeten enligt anvisningar och rör ner saffran och choklad.

Häll smeten i formen.

Skär upp i önskad storlek och servera.

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

6 tankar om “Underbar saffrans-fudge med vit choklad – både gott och vackert!

 • Anna

  Jag misslyckades rejält med detta recept två gånger på raden. Det blir mer som en kakdeg när jag blandar i chokladen och saffran. Inte alls så där löst fugdeaktigt som sedan går att hälla i någon form. Jag tillsatte 100 g smör, då blev smeten iaf lite bättre.

  • hannah

   Hej Anna,

   Så tråkigt att det inte blev bra, jag har tyvärr inte varit med om det själv så vågar inte svara på vad som ställt till det för dig.

   Ha en fin jul!

 • Stina

  Det blev precis samma fel för mig trots att jag tillsatte smör i förebyggande
  syfte :(. Så fort jag hällde i chokladen och saffranet blev smeten till kaksmulor. Fick pressa ihop allt till en klump i aluminiumfolie. De blev goda, men väldigt smuligt! Blev som mördegskakbitar nästan (gott) :).
  God jul!
  Stina

  • hannah

   Hej Stina,

   Tyvärr kan jag inte svara på hur det kommer sig att det blev så, mer tur var ju att de smakade gott iaf.

   God Jul på dig!
   /Hannah