Underbar cheesecake med vanilj-och apelsinfyllning på pepparkaksbotten


Hej!

I lördags hade vi gäster här hemma och självklart innebär det fikadags! Chessecake är faktiskt ingenting som jag testat att göra tidigare men jag har tänkt på det många gånger, så nu var det dags.

Chessecaken som du nu får recept på är en fantastiskt god variant! Det är en krämig fyllning med vanilj-och apelsinsmak på en smakrik och knaprig pepparkaksbotten, den blev väldigt uppskattad av alla! Det är en mild smak av apelsin i fyllningen så även de av gästerna som egentligen inte är förtjusta i apelsin tyckte att denna var jättegod.

Jag valde att servera färsk apelsin till cheesecaken men du kan förstås även servera med pepparkakskross, någon annan frukt eller bara som den är. Den här kommer jag definitivt att göra flera gånger!

Fördelen med denna läckerhet är att den går utmärkt att förbereda en eller ett par dagar i förväg och förvara i frysen.

Jag vet att jag har sagt det förr, men detta måste du prova!

Cheesecake med apelsin, vanilj och pepparkakor (ca 8 bitar)

Botten;

25 st pepparkakor (jag använde ca 18 stora hjärtan)
1 msk strösocker
50 gram smält smör

Fyllning;

3 äggulor
200 gram naturell färskost
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 dl vispgrädde
Rivet skal från en apelsin

Färsk apelsin till garnering

Gör såhär;

Mixa pepparkakorna till smulor med hjälp av en matberedare eller liknande. Smält smöret och rör ner strösockret, rör om så allt blandas. Blanda smör och pepparkakor och tryck ut blandningen i en springform.

Vispa grädden ganska hårt. Rör ihop färskost, socker, vaniljsocker och äggulor i en bunke så att det blir en slät och lite luftig smet. Vänd försiktigt ner den vispade grädden. Tillsätt rivet apelsinskal och smaka av. (tillsätt eventuellt mer apelsin om du vill det)

Häll blandningen på pepparkaksbottnen, täck formen med plastfolie och låt det hela stå i frysen i minst 4 timmar. (den går utmärkt att förbereda cheesecaken en eller ett par dagar innan den ska ätas)

Låt cheesecaken stå i rumstemperatur i ca 30 minuter innan den ska serveras.

Vispa ihop färskost, vaniljsocker, socker och äggulor och tillsätt sedan den vispade grädden. Vänd runt ordentligt. Tillsätt rivet apelsinskal.

Häll smeten på pepparkaksbottnen. Täck formen med plast och ställ i frysen i minst 4 timmar.

Garnera cheesecaken om du vill och servera den gärna tillsammans med färsk frukt.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *