Saffransdoftande fisksoppa med lax, torsk och räkor – smaksatt med tomat, vin och apelsin 1


Hej på er!

I går stod fisk på menyn här hemma och det är tyvärr något vi äter alltför sällan. Jag blir sällan sugen på fisk men när jag väl äter det tycker jag att det är väldigt gott. Jag försöker ofta att prova nya recept när det gäller just fisk för att få en variation och inte äta en och samma rätt som vi vet smakar bra, att använda sig av säkra kort är väl lätt när man hittat något riktigt gott och inte kan så mycket om råvaran man jobbar med.

Igår blev det fisksoppa, och den blev fantastiskt god! Jag har inte gjort fisksoppa förut så det slutade (som vanligt) med en massa testande fram och tillbaka och slutresultatet blev såå himla gott! Självfallet har jag antecknat hur jag gjorde för att kunna dela med mig till er – det här måste ni prova!

Jag hade lite vitt vin i min soppa, men det går bra att utesluta om man vill det. Lite färskpressad apelsin tillsatte jag mot slutet, men skulle man vara allergisk eller liknande så går det bra att hoppa över det också. Man kan helt enkelt variera soppan lite som man vill och smaka av efterhand.

Basen i soppan är rätt krämig tack vare både grädde och creme fraiche och förutom vin och apelsin som jag nämnt ovan är soppan smaksatt med timjan, tomat, saffran och diverse grönsaker. Jag hade tänkt ha i tre sorters fisk men det slutade med lax och torsk och så tillsatte jag lite härliga räkor.

Jag serverade knapriga ostflarn till soppan men ett gott bröd fungerar fint det också.

Jag serverade soppan som varmrätt men den passar också fint i lite mindre portion som förrätt.

Tur hade jag också så att det blev över till dagens lunch : )

Saffransdoftande fisksoppa med torsk, lax och räkor (6 personer)

500 gram lax
400 gram torsk
200 gram räkor
2 gula lökar
1 morot
1 fänkålsstånd
1 röd paprika
1 burk coctailtomater (konserverade)
1 vitlöksklyfta
0,5 gram saffran
1 fiskbuljongtärning
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad timjan
0,5-1 tsk salt
1 dl vitt vin
3 dl vatten
2,5 dl creme fraiche
4-5 dl grädde
Färsk apelsin efter tycke och smak
Peppar

Gör såhär;

Skär grönsakerna i lagom stora bitar. Fräs detta någon minut tillsammans med pressad vitlök i smör i en kastrull.
Tillsätt tomatpuré, salt, timjan och peppar. Låt fräsa någon minut. Tillsätt vin och buljongtärningen och låt allt koka upp under omrörning.

Häll ned vatten, creme fraiche, tomatpuré och saffran i kastrullen, ge ett uppkok och låt sedan sjuda i ca 2o minuter tills dess att grönsakerna börjar bli mjuka.

Dela fisken i mindre bitar och lägg ner dessa i soppan. Låt sjuda i ca 5 minuter. Tillsätt räkorna, smaka av med färskpressad apelsin och ge soppan ett hastigt uppkok. Den ska inte koka för längre, då blir räkorna gummiaktiga.

Servera soppan med ett gott bröd.

Fräs grönsakerna i smör och tillsätt tomatpuré, timjan, salt och peppar.

Låt grönsaksblandningen koka upp med vin och buljong och tillsätt sedan vatten, mejeri och saffran. Ge soppan ett uppkok och sjud sedan ca 20 minuter.

Dela fisken i bitar och tillsätt den i soppan, låt sjuda i ca 5 minuter.

Tillsätt räkorna på slutet, smaka av med färskpressad apelsin och låt soppan koka upp som hastigast innan du serverar.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

En tanke om “Saffransdoftande fisksoppa med lax, torsk och räkor – smaksatt med tomat, vin och apelsin