Underbart krämig choklad-fondant med mörk choklad serverad med grädde och hallon


Halloj på er!

Nu är det dessert-dags! Detta är ett LCHF-recept, för visst vill man kunna njuta av en god dessert även om man dragit ner på socker osv?

Receptet nedan är en chokladfondant, en jättehärlig krämig läckerhet full med smak av mörk choklad! Underbart! Grädde och färska hallon serverade jag till och det var sååå gott! Detta kommer verkligen att bli en favorit här hemma!

Jag har gjort fondanten två gånger. Första gången använde jag choklad med 70% kakaohalt, men gång nummer 2 använde jag en choklad med 86% kakaohalt. Det gör jag inte igen. Jag gjorde exakt likadant båda gångerna men med den allra mörkaste chokladen skar sig fondanten helt. Den blev grynig ovh inte alls sådär härligt krämig som den skulle vara….

Fondanten är lätt att göra men jag rekomenderar som sagt choklad med 70% kakaohalt eftersom att jag fick ett superbra resultat där!

Fördelen när man använder sig av choklad är att det är väldigt lätt att smaksätta fondanten. Använd gärna en choklad med exempelvis mint- eller apelsinsmak så har du snabbt ändrat karaktär på desserten.

Åh…. Jag måste snart göra detta igen : )

Underbar chokladfondant (2 portioner)

1 ägg
1 krm vaniljpulver
60 gram mörk choklad (70% kakaohalt)
50 gram smör

Gör såhär;

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Lägg ner chokladen i smöret och rör tills allt har smält.
Vispa ägg och vaniljpulver riktigt fluffigt, det tar några minuter.
Tillsätt chokladblandningen i äggsmeten och vänd om försiktigt. Smörj två stycken små ugnsfasta formar med smör och fördela chokladsmeten däri.
Grädda fondanterna näst längst ner i ugnen i ca 4-5 minuter beroende på hur kladdiga du vill att de ska vara.
Ta ut dem ur ugnen och servera direkt . Ställ formen på en liten tallrik och servera med grädde. (och eventuellt bär)

Vispa ägg och vaniljpukver pösigt. Smält smöret och tillsätt chokladen. Rör om tills allt smält.

Fördela smeten i små smorda ugnsformar. Grädda i cirka 4-5 minuter.

Servera fondanterna direkt. Sätt den på ett litet fat och servera tillsammans med grädde och kanske lite bär.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.