Lättbakad och saftig banankaka med mörk choklad 2


God förmiddag på er allihop!

Förra helgen hade vi lite trevliga gäster på besök (inser att vi haft det varje helg senaste tiden, så mycket bakande har det blivit) och då gjorde jag bland annat den här goda kakan! Egentligen är jag inte speciellt förtjust i banan i bakverk men den här blev riktigt god! Saftig och med lagom mycket banansmak. Jag kan som vanligt inte hålla mig till recept utan jag tillsatte bland annat lite mörk choklad i smeten och det gav en riktigt god smakbrytning, men även ett gott tuggmotstånd.

Mjuka kakor är ju så himla smidigt och just den här kakan vinner på att stå någon dag innan servering för att smakerna ska komma fram ordentligt, så att den görs i förväg är verkligen ingenting negativt. Passa på att baka den när du har bananer hemma som börjar bli bruna, då blir kakan som allra bäst.

Om du vill kan du även göra muffins av den här smeten men då får du anpassa gräddningstiden efter hur stora formar du har.

Saftig banankaka med mörk choklad (en kaka)

50 gram smör
2 st bruna bananer
2 st ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2,5 tsk vaniljsocker
1-1,5 tsk malen kanel
75 gram mörk choklad
0,5 dl mjölk

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader, jag använde inte varmluft. Smörj och bröa en rund springform.
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker riktigt vitt och poröst.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke. (mjöl, vaniljsocker, bakpulver, kanel) och sikta ner det i äggsmeten. Vänd om försiktigt.
Hacka chokladen grovt. Mosa bananerna och blanda ner det tillsammans med det smälta smöret och den hackade chokladen i smeten. Detta ska vändas ner varsamt så att luften stannar kvar i smeten. Häll därefter ner mjölken och blanda.
Häll ner smeten i formen och grädda kakan i ca 30-35 minuter i mitten av ugnen. (lägg eventuellt över lite folie på slutet om du tycker att den får för mycket färg) Känn med sticka så att kakan är torr.

Blanda ihop smeten enligt anvisningar. Se till att försöka behålla så myket luft i smeten som möjligt.

Grädda kakan mitt i ugnen i ca 30-35 minuter. Känn med en sticka så att den är torra. Behöver den längre tid i ugnen kan du flytta dem längre ner i ugnen.


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

2 tankar om “Lättbakad och saftig banankaka med mörk choklad