Hembakad kavring med filmjölk och sirap – snabb filmjölkslimpa till påskbordet!


Hejsan på er!

Hoppas att ni alla haft en härlig helg! Idag är det våffeldagen men vi åt våfflor redan i helgen så det blev inget idag – jag blir rätt ”mätt” på våfflor och kan nog vänta ett år till nästa gång. : ) Du hittar självfallet ett recept på härliga frasvåfflor här på bloggen!

Till helgen är det ju påsk och för mig som älskar att stå i köket innebär det en del pyssel. Jag kommer att göra lite påskgodis, baka någon sötsak och så ska det lagas mat. Bröd tycker jag för övrigt är väldigt trevligt att sätta fram vid ett väldukat bord och nu till påsk (och även jul) är det gott med en skiva kavring.

Det här receptet som jag ska delge er nu är faktiskt en filmjölkslimpa som är lite kavringsinspirerad. Den går snabbt att röra ihop och efter att den har gräddats en timme så får det gärna ”ligga till sig” i ett dygn eller så, så denna limpa kan gärna förberedas i god tid. Skönt att slippa stå med brödbak på påskaftons förmiddagen om man sedan ska ha gäster, ska iväg någonstans osv.

Limpan går fint att frysa. Låt den svalna helt och förpacka den väl, och ta fram till servering.

Den är ganska söt och mycket god tillsammans med en skiva ost eller något annat gott pålägg. Brödet blir ganska kompakt och kan gärna skivas upp i tunna skivor.

Lättbakad kavring som filmjölkslimpa (2 limpor)

8 dl rågsikt
4 dl vetemjöl special
4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
4 dl brödsirap
6 dl filmjölk

Gör såhär;

Sätt ugnen på 175 grader. Blanda samtliga torra ingredienser i en bunke. Tillsätt därefter filmjölk och sirap och rör om ordentligt så att du får en jämn smet.

Häll smeten i smorda fomar (1 1/2 liter) och grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Täck eventuellt med lite folie på slutet om du tycker att bröden blir för mörka. Låt limporna svalna på galler, gärna under bakduk.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt därefter sirap och filmjölk.

Rör ihop allt till en jämn smet och klicka ut den i två smorda formar.

Grädda limporna i nedre delen av ugnen i ca 1 timme. Låt svalna på galler under bakduk.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *