Kalljästa frukostbullar/frallor med frön – nybakat till frukost!


Hej på er!

På helgen, eller en ledig dag, kan det vara mysigt att äta lite nybakat bröd till frukost och det var precis vad vi gjorde imorse. Att  låta doften av nybakat bröd sprida sig i köket samtidigt som man fixar kaffe, dukar osv är jättemysig och med en god frukost i magen är man redo för dagen.

Detta recept på kalljästa frukostbullar/frallor fixar man ihop på kvällen men man gräddar dem först morgonen efter. Allting gör du färdigt på kvällen – degen rörs ihop, bullar formas – vilket innebär att du gräddar dem på morgnen och slipper allt vad disk heter. Jätteskönt!

Receptet är väldigt enkelt och kräver varken gedigna bakkunskaper eller kraftiga husållsassistenter som ska knåda degar. Detta rörs ihop för hand och jäser under en bakduk över natten i kylskåp.

Degen kan du variera lite som du själv vill – blanda i frön, russin eller ändra mjölsort! Prova dig fram.

Kalljästa frallor med frön (6 st)

25 gram färsk jäst
3 dl filmjölk
2 msk solrosfrön
2 msk hela linfrön
1/2 tsk salt
1 msk honung
1 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl

Gör såhär;

Smula  jästen i en bunke och tillsätt filmjölken. Rör om så at tjästen löser sig.
Blanda ner frön, salt och honung i vätskan och arbeta till sist ner mjölet. Degen blir ganska kladdig.
Lägg bakplåtspapper på en skärbräda/plåt (som går in i kylen) och forma bullar och lägg därpå. Fukta eventuellt händer lätt om degen är väldigt kladdig. Lägg över en bakduk och sätt in hela plåten med bullar i kylen.

På morgonen; Sätt ugnen på 250 grader och ta ut bullarna ur kylen. Låt dem jäsa i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Lägg över hela bakplåtspappret med bullar på en plåt och sätt in dem i ugnen. Sänk värmen till 225 grader och grädda dem mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Lös jästen i filmjölk3n och tillsätt därefter frön, salt och honung. Arbeta sedan in mjölet, degen kommer att vara kladdig.

Fukta händerna något och forma 6 bullar. Låt dessa jäsa i kyl under natten. Täck med bakduk.

Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter. Låt svalna något på galler innan de serveras.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *