Marinerade/inkokta clementinklyftor med lime och vanilj


IMG_7600

Hallojsan!

Här skiner solen och det är en fantastiskt underbar vårdag! Vi har varit ute större delen av förmiddagen. Ikväll bär det (återigen) av på cirkus för mig och de stora barnen så vi tar en lugn eftermiddag hemma och laddar inför detta. : )

Kom precis på att jag glömt tipsa er om detta recept! I förra veckan hade jag en hel del clementiner i fruktskålen som behövdes tas om hand. Barnen åt så det stod härliga till men nån måtta får det ju vara : )  De clementiner som blev över fick åka ner i en härlig sockerlag smaksatt med vanilj och lime – snabbt, lätt och väldigt mumsigt! Dessa klyftor håller 1-2 veckor i kylen och tillsammans med en klick glass och/eller grädde så är efterrätten snabbt fixad.

Sockerlagen kokas enkelt ihop och egentligen är det inte mycket mer jobb med det än så, lagen hälls över de skalade clementinklyftorna och sen ska det svalna innan burken åker in i kylen. Skönt med lättlagade grejer. Smaksätt gärna med andra kryddor – kanske kanel och stjärnanis till jul? Kardemumma? Prova dig fram och servera med valfria tillbehör.

Mina klyftor serverades med en klick grädde och en pytteskopa glass, och lite lite chokladsås. Jättegott!

Nu tjatar barnen på att packa väskan inför cirkusen (de har sparat lördagsgodiset – SOM de väntat ; ) ) – vi hörs sen!

Vanilj- och lime-marinerade clementinklyftor (4-6 personer)

7-8 st clementiner, beroende på storlek
2 krm vaniljpulver (eller en vaniljstång där du skrapar ur fröna och låt stång och frön koka med)
1/2 lime – skal och saft
1,5 dl vatten
1,5 dl strösocker

Gör såhär;

Skala och klyfta clementinerna, försök gärna få bort så mycket som möjligt av det ”vita”. Lägg klyftorna i en glasburk.
Blanda socker, vatten, vanilj och limesaft i en kastrull. Låt detta koka upp under varsam omrörning och koka lagen i ca 3 minuter. Riv limeskalet fint och rör ner detta i kastrullen när du dragit av den från plattan. Häll den varma lagen över klyftorna och stäng locket omgående. Låt svalna och ställ sedan in i kylen.
Vid servering, rör gärna om lite i burken och servera klyftorna med glass eller grädde.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *