Chilimarinerade laxspett med rostad sötpotatis, aioli och citron/basilika-smör


IMG_8013

Hej och halloj i vårsolen!

Nu är våren verkligen här! Det är 1:a maj, solen strålar och humöret är på topp! Hoppas att ni alla har en härlig ledig dag! Jag och barnen har varit på skogspromenad och plockat lite blandat från naturen – vitsippor har dottern plockat och satt i ett litet glas på köksbordet och jag har plockat… Eller nej, vad jag har plockat får ni se lite senare – ett recept kommer som jag hoppas att ni kommer att gilla!

Här ska det bakas bröd på eftermiddagen men först slinker jag inom och tipsar om ett fantastiskt bra fiskrecept! Fisk (framförallt lax) är något som både jag och barnen gillar jättemycket medan maken inte hoppar lika högt över : ) Igår var det dags för fisk här hemma och det blev verkligen superbra!

De här härliga fiskspetten har fått snabbmarinera i en söt-stark chilimarinad och som tillbehör valde jag rostad sötpotatis, en hemgjord aioli och ett gott kryddsmör smaksatt med citron och färsk basilika. En riktig vår-rätt, väldigt fräscht och gott! Låter kanske omständligt men det var väldigt enkelt och det är definitivt något jag kommer göra igen!

Nedan får du recept på spetten, aioli och kryddsmöret. För att rosta sötpotatis krävs inte få mycket recept; skala sötpotatisen, dela i klyftor, ringla över olja och lite salt och rosta i ca 30 minuter. Ugnen hade jag på 200 grader, varmluft. Rör om någon gång.

Aiolin är supergod precis som den är men smaksätt den gärna med en riven vitlöksklyfta eller lite hackad chili för att få en smaksatt variant. Mycket gott!

Chilimarinerade laxspett med aioli och kryddsmör (4 personer)

4-6 st laxfiléer
1 msk rapsolja
2 msk ljus sirap
1 röd chilifrukt
1 msk färskpressad citron
Salt och peppar

Aioli

2 äggulor
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
2,5 dl rapsolja
Ev smaksättning – exempelvis chili eller vitlök

Kryddsmör med citron och basilika

150 gram smör
3-4 kvistar färsk basilika
1 msk pressad citron
Finrivet skal från en citron
Salt och peppar

Gör såhär;

Börja med kryddsmöret, det ska gärna hinna ligga en stund i frysen inann servering. Blanda smör, citronsaft, citronskal, finhackad basilika samt salt och peppar i en bunke. Använd gärna elvisp för att få det jämnt. Lägg smöret på en bit bakplåtspapper och rulla ihop till en rulle. Lägg i frysen till servering.

Aiolin vispar du enkelt ihop genom att blanda äggulor, vinäger och senap i en bunke. Tillsätt olja i en tunn stråle under ständig omrörning, jag använder elvisp för att få en fluffig och fin konsistens. Den ska tjockna och bli gul/vit i färgen. Smaksätt gärna med exempelvis chili och vitlök. Aiolin går bra att förbereda men tänk på att smakerna mognar efterhand, så det kan vara en idé att tillsätta smaksättningen strax före servering så att det inte blir en explosion i munnen. ; )

Skär laxen i kuber. Blanda olja, sirap, finhackad chili, citronsaft och salt och peppar och tillsätt laxkuberna. Låt laxen marinera i ca 20 minuter. Trä upp kuberna på blötlagda spett och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. Grilla dem mitt i ugnen i ca 10 minuter.

Servera spetten med kryddmör, aioli och rostad sötpotatis.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.