Vanilj- och hallonparfait med cheesecake-känsla!


IMG_9869

Hallojsan!

Har ni haft en skön dag? Regnet har öst ner här men det är rätt mysig ibland tycker jag. Barnen somnade ifrån sitt lördagsgodis igår (ja, då är man trött!) så de har kalasat på det här på eftermiddagen till ett favorit-tvprogram och vi har hunnit med en massa praktiska saker – alltid skönt att ha sånt fixat inför kommande vecka. En promenad och plaskande i vattenpölar hann vi också med. I slutet av nästa vecka ska jag och minsta dottern ut och resa lite, jätteskoj! Mer uppdatering längre fram, med lite tur kan jag uppdatera med både bilder på shopping och god mat : )

Mors Dag är det idag och det har nog säkerligen ingen missat. Här har vi firat med god mat nu på kvällen och så även med en efterrätt. Idag testade jag en ny grej som jag inte gjort tidigare, det är alltid roligt!

Glass brukar populärt hos både stora och små, och nu när det börjar bli sommar är är glass extra härligt. Idag har jag gjort en parfait som är en frusen glassliknande efterrätt. Jag har smaksatt min parfait med vanilj och hallon, och så serverade jag en hallonsås till. Koka ihop frusna hallon med lite socker och låt svalna något. Smaka av och servera till parfaiten.

Grundreceptet du ser nedan passar de flesta, oavsett om man äter LCHF eller inte. Det är först när du bestämmer vilken typ av sötma du vill använda som receptet skiljer sig åt. Vill du äta enligt LCHF sötar du (om du vill, inget måste) desserten med stevia eller sukrin, annars använder du dig av vanligt florsocker. Du kan också använda vaniljsocker istället för vaniljpulver om du så önskar. Hur mycket sötning du vill använda är förstås personligt men ett utgångsläge kan vara att prova sig fram från 2-3 msk sockerersättning/0,5 dl florsocker.

Smaka av smeten efter hand och styr sötman som du vill. Hur mycket vanilj du vill ha är en smaksak men rent generellt kan man säga att styrkan i kryddan minskar efter att desserten varit i frysen så ett tips är att göra parfaitsmeten något starkare än vad du vill ha när den är färdig.

Jag la i lite hallon i min innan den åkte in i frysen men det går fint att välja andra bär eller göra den helt naturell. Att smaksätta med kardemumma och nötter, pepparkakskryddor eller liknande är också smaskigt.

För att få en extra twist, och göra desserten ännu krämigare, tillsatte jag philadelphiaost i smeten. Detta kan uteslutas men gjorde att parfaiten fick en cheesecake-känsla, mastigt med gott. Vill du ha lite tuggmotstånd i desserten kan du smula över lite digestivekex på toppen.

Vanilj- och hallonparfait (4 personer)

4 dl vispgrädde
100 gram natuell philadelphiaost
4 äggulor
2-3 msk vaniljpulver
Valfri mängd sötning

Gör såhär;

Vispa grädden ganska fast. Tillsätt ost, äggulor, vaniljpulver/socker och valfri sötning och rör om till en jämn smet. Häll upp i en form som tål kyla och ställ i frysen i minst 5 timmar.

Ta fram ca 20 minuter före servering. Lägg upp på fat och servera med exempelvis färska bär, hallonsås, kolasås eller liknande.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.