Fransk potatissallad med kapris, rödlök och dijonsenap – en sommarfavorit! 8


IMG_0733

Hej och hallå!

Potatissallad tycker jag är riktigt gott och helst ska den vara hemgjord, då är den som absolut bäst! Nu till sommaren är potatissallad ett klockrent tillbehör till såväl kallskuret som till något grillat, och med en fräsch sallad och en bit gott bröd är middagen fixad på ett kick.

I det här inlägget vill jag dela med mig av mitt absolut bästa recept på ”klar” potatissallad, dvs en som inte är baserad på någon mejeriprodukt. Den här varianten kallas för ”fransk potatissallad” och min egen variant innehåller bland annat rödlök, dill, persilja, dijonsenap och kapris. Vanligtvis är jag inte speciellt förtjust i kapris men här ger den en fantastiskt fin smak som är mild och som gifter sig fint med allt annat jag blandat ner. Jag finhackar kaprisen vilket gör att smaken smälter ihop lite mer med övriga ingredienser än om man har de hela, men det är förstås en smaksak.

Potatissalladen går alldeles utmärkt att förbereda i god tid innan servering. Gör en stor sats och servera vid festmottagningar, till picknicken eller till en härlig grillkväll i goda vänners lag.

Det är extremt lätt att göra sin egen potatissallad, och en stor fördel är att du själv kan styra över vad du hur i och hur du vill att den ska smaka. Öka gärna på kryddningen om du önskar, lite extra dijonsenap ger mer sting och lite extra rödlök ger mer tuggmotstånd.

Det går självfallet bra med vilket potatis som helst, men potatissalladen blir extra bra med färkspotatis! Nu lyckades jag inte springa på någon sådan idag men nästa gång så : )

Fransk potatissallad (4-6 personer)

600 gram potatis
1 st rödlök
2-3 kvistar vardera av färsk persilja och dill
Salt och peppar
2 msk rapsolja
0,5 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
0,5 msk kapris + spad

Gör såhär;

Skala potatisen och koka den mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen svalna.
Skär potatisen i mindre bitar och blanda med finhackad rödlök samt hackade örter.
Blanda olja, vinäger, senap, salt och peppar, finhackad kapris+spad i en skål. Häll blandningen över potatisen och rör om. Smaka av och krydda mer efter smak. Låt stå i kylen till servering.

 

 

 


Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

8 tankar om “Fransk potatissallad med kapris, rödlök och dijonsenap – en sommarfavorit!

 • Charlotte

  Hej!
  Jag hittade det här receptet för ett par veckor sedan. Gjorde salladen som tillbehör till köttfondue. Den var en stor hit! Gjorde den igen ett par gånger efter det och varje gång sp har jag fått enormt positiva kommentarer. Den är jättegod! Fräsch och lätt till en kötträtt. Tusen tack för receptet!

 • Maysan

  Mycket god Fransk Potatissallad. Jag använde burkpotatis som bara behöver sköljas och delas + att jag gjorde dubbel mängd av dressingen. Serverade den till en helgrillad kyckling. Mums var det och blev mycket uppskattad.

 • Camilla

  Hej!
  Tror du att det är ok att laga den kvällen innan? Jag ska fixa maten till studenten och samma dag kommer det bli svårt att hinna med. Jag ska göra lite olika dubbelmarinerade kött och kyckling men en gäst är vegetarian och jag funderar på om denna sallad även kan fungera till fisk, kanske grillad lax eller liknande. Tacksam för tips!

  • hannah Inläggsförfattare

   Hej Camilla,

   Tror att den kan bli toppen till lax! Ibland när jag har gjort potatissalladen så har vi inte orkat äta upp allt och då har vi sparat den till dagen efter och det har gått fint. Om man vill kan man dock välja att bara röra ihop den innan servering, dvs förvara potatisen respektive ”såsen” för sig under natten.

   Lycka till!

   /Hannah